Un grup d’investigadors de NYU Langone Medical Center de Nova York (EUA) ha conclòs, en el marc de l’epidèmia dels opioides i l’escassetat d’òrgans per a transplantament, que els cors dels donants morts per sobredosi presenten la mateixa qualitat que altres.

Pel desenvolupament d’aquest estudi, publicat a The Annals of Thoracic Surgery, s’han avaluat les tendències de la donació d’òrgans i trasplantaments amb les morts per sobredosi mitjançant les despeses del registre científic de receptors de trasplantaments entre els anys 2000 i 2017.

En aquest sentit, s’ha observat que dels 15.904 cors de donants adults un 10,8% presentaven sobredosi d’opioides, el que la situa com la quarta causa més comuna de mort, després d’una lesió contundent (30,5%), una hemorràgia o accident cardiovascular (22,1%) i una ferida de bala (18,3%).

D’aquesta manera, els investigadors han descobert que les sobredosis van causar el 20% de les morts de donants el 2017. Així mateix, han observat un augment significatiu dels percentatges de trasplantaments de van emprar cors amb opioides, que arribava fins el 14% el 2017. Aquesta xifra ha augmentat actualment, i s’estima en un 16,9%.

D’una banda, els investigadors han posat de relleu que els donants que van morir per sobredosi tenien menys de 40 anys, taxes altes d’abús de substàncies i nivells baixos de diabetis i hipertensió. Així, van descobrir que aquests cors eren favorables pel receptor i no presentaven diferències respecte als òrgans de persones que no havien mort per sobredosi.

D’altra banda, el consum d’opioides ha donat lloc a la preocupació per l’aparició de casos d’hepatitis C, que és la principal raó per la qual els òrgans són rebutjats i no s’utilitzen. Tanmateix, els avenços que han sorgit actualment han contribuït a minimitzar els riscos associats amb el trasplantament d’un òrgan positiu en hepatitis C, ha destacat el doctor Nader Moazami, del centre mèdic NYU Langone a Nova York. A més, actualment es tracta d’una malaltia que pot ser curada a través de medicaments antivirals.

“Aquest estudi posa de relleu la necessitat d’una investigació addicional en aquesta àrea per definir encara més el risc, així com la recompensa d’expandir el grup de donants per salvar més vides”, ha conclòs Robert Higgins, cirurgià cap de l’Hospital Johns Hopkins a Baltimore (EUA).

 

Font: cope.es

Notícia traduïda per l’AMTHC