La còrnia és l’estructura anterior de l’ull la característica principal de la qual és la transparència. Amb la finalitat de recuperar la transparència de la còrnia per permetre el pas de la llum i la imatge a l’interior de l’ull, es realitza un trasplantament de còrnia, que procedeix d’un donant i que s’obté d’un Banc de Còrnies. Però, quines són les causes per realitzar l’operació?

A Espanya, hi ha un dèficit de donants de còrnies. Segons les últimes dades de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), es va realitzar 3.870 intervencions el 2015, tocant així el màxim històric. Les operacions s’incrementen, mentre que l’objectiu és aconseguir l’autosuficiència i cobrir la demanda a tot el país.

La còrnia és l’estructura anterior de l’ull la característica principal de la qual és la transparència. Amb la finalitat de recuperar la transparència de la còrnia per permetre el pas de la llum i la imatge a l’interior de l’ull, es realitza un trasplantament de còrnia, que procedeix d’un donant i que s’obté d’un Banc de Còrnies.

Però, quines són les causes d’un trasplantament de còrnia? El doctor Nabil Ragaei Kamel, cap de Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Quirónsalud San José, explica les diferents raons per les quals és necessari intervenir:

  • Queratocon: és la deformació més freqüent de la còrnia i consisteix en l’aprimament i la deformació progressiva del teixit corni. La forma esfèrica de la còrnia canvia a una forma cònica, formant un astigmatisme irregular que deforma les imatges.
  • Edema cornial: el pacient té una patologia que fa que la còrnia estigui embassada, deixa de ser transparent i es perd la visió.
  • Herpes: la còrnia s’inflama i es formen cicatrius i opacificacions cornials.
  • Distròfies cornials: malalties hereditàries que afecten al endoteli i produeixen descompensació cornial.

Diferents procediments

En funció de la patologia cornial del pacient, es realitza una queratoplàstia penetrant, que inclou totes les capes de la còrnia; la queratoplàstia endotelial, que afecta només a la capa interna o queratoplàstia lamel·lar (las capes exteriors).

La cirurgia es realitza habitualment amb anestèsia local (tot i que excepcionalment pot utilitzar-se anestèsia general) i sense ingrés. La intervenció consisteix en substituir la còrnia patologia per la còrnia del donant.

En l’operació, es precisa l’oclusió de l’ull durant 24 hores i el tractament postoperatori consisteix en administrar gotes i pastilles antibiòtiques i antiinflamatòries.

Quant als riscos, a més dels inherents a qualsevol cirurgia com infeccions o inflamació, el risc principal consisteix en el rebuig, al ser un òrgan d’una altra persona. Tanmateix, per norma general, la recuperació visual és progressiva i relativament ràpida.

El seguiment postoperatori es prolonga diversos mesos i no es pot predir amb exactitud quanta visió es recuperarà.

Quirónsalud San José Madrid, pioner

L’Hospital Quirónsalud San José de Madrid ha marcat un abans i un després en aquest tipus d’intervencions. El centre hospitalari ubicat a Madrid ha estat acreditat pel govern regional per realitzar aquestes operacions.

El centre va realitzar el primer trasplantament de còrnia a un pacient en el mes de juny, concretament un trasplantament endotelial (la capa interna de la còrnia). El pacient ja ha recuperat el seu ritme de vida habitual.

  

Font: okdiario.com

Notícia traduïda per l’AMTHC