Son Espases realitzarà trasplantaments de fetge en el primer semestre de l’any vinent

La contractació d’un hepatòleg a l’hospital universitari evitaria revisions a Barcelona a 400 trasplantats.

Patricia Gómez, consellera de Salut en funcions, es va comprometre a que Son Espases estigui en disposició de realitzar el seu primer trasplantament de fetge en aquesta comunitat en el primer semestre de l’any vinent.

Després de recordar que els especialistes aconsellen realitzar un mínim de 25 trasplantaments hepàtics anuals com a ràtio per implantar aquest complex programa i que a les illes l’any passar va haver-hi 19 indicacions, la consellera va matisar que ja s’ha iniciat el procés per poder dur-los a terme a l’hospital de referència de les illes.

“Només cal una petita inversió tecnològica, la contractació d’un hepatòleg i la preparació dels cirurgians digestius”, va detallar Gómes durant la seva assistència a la taula informativa instal·lada a la plaça de Porta Pintada de Palma amb motiu del Dia Nacional del Donant d’Òrgans.

Fonts mèdiques coneixedores d’aquests complexos processos assistencials van estimar que la contractació de l’hepatòleg mencionat per la consellera no només permetria realitzar les intervencions aquí sinó que també evitaria que entre 300 i 400 ciutadans de les illes que viuen amb un fetge aliè haguessin de desplaçar-se a Barcelona per sotmetre’s a les revisions periòdiques obligatòries en aquests casos.

Indicar i passar consulta

“La tasca de l’hepatòleg consistiria no només en detectar i indicar quins pacients podrien sotmetre’s a un trasplantament d’aquest tipus, sinó també veure a la seva consulta de Son Espases a entre 300 i 400 balears ja trasplantats per controlar la immunosupressió i evitar que el seu sistema immunitari rebutgi l’òrgan transferit”, van explicar.

Les citades fonts van afegir que l’arribada del citat hepatòleg, la contractació del qual ja comptava amb partida monetària en els pressupostos d’aquest any, s’ha vist frustrada en l’últim moment per la negativa del candidat seleccionat.

El fet que l’equip de cirurgia digestiva de Son Espases està preparat per realitzar aquestes intervencions quedaria acreditar en el 100% dels fetges extirpats l’any passat i remesos a hospitals d’altres comunitats van servir, cap es va perdre. Així mateix, el nombre de fetges extrets aquí seria suficient per satisfer la demanda dels balears, permetrien que aquesta comunitat fos autosuficient.

Qüestionades les fonts sobre si no resultaria més complicat trasplantar un fetge que extreure’l, van senyalar que sempre es podria solventar aquest problema portant a un cirurgià especialitzat en aquestes intervencions per formar als d’aquí.

La implantació d’aquest programa de trasplantaments no només satisfaria una antiga demanda social i evitaria molèsties i desplaçaments als balears sinó que també resultaria rendible. Cada trasplantat hepàtic li costa a les arques d’aquesta comunitat autònoma en torn al mig milió d’euros: 57.000 euros només per la intervenció als que s’hauria d’afegir dietes i viatges del pacient i acompanyant durant tot el procés.

 

Font: diariodemallorca.es

Notícia traduïda per l’AMTHC

Comments are closed