El conseller de salut i Famílies de la Junta d’Andalusia, Jesús Aguirre, ha ressaltat que l’Administració segueix treballant per a què la regió aconsegueixi “més quotes de solidaritat” en el referent a la donació d’òrgans.

Durant un acte per commemorar el 40 aniversari del primer trasplantament a l’Hospital Universitari Reina Sofía de Còrdova, el conseller ha indicat que donar òrgans és el “triomf en favor de la vida”, i ha destacat la tasca del centre cordovès en els seus anys d’història.

Aguirre ha mostrat la necessitat de donar un “impuls” a la donació d’òrgans i ha destacat la “solidaritat” dels cordovesos amb més de 1.000 donants, 75 d’ells vius, que ha permès posar en marxa “aquest engranatge” per salvar vides al realitzar més de 7.700 intervencions de trasplantaments en 40 anys.

En aquest sentit, ha posat d’exemple a Còrdova, que es situa per sobre de la mitjana nacional en donació, i el treball realitzat en al regió és “un punt i seguit” per aconseguir “més quotes de solidaritat per Andalusia” i que segueixin sent “el cim a l’hora de donar vida”.

El conseller ha advocat per “manteier” el nivell de donació i “pujar la quota de solidaritat” ja que, ha reiterat, “donar òrgans és donar vida”.

A més a més, ha agraït “la tasca del donant, el pacient receptor, els professionals sanitaris i de l’administració pública” al ser les quatre peces fonamentals per a què “l’engranatge” de la donació i el trasplantament tingui el resultat desitjat.

D’altra banda, el conseller, que va inaugurar una exposició periodística sobre els 40 anys de trasplantaments del Reina Sofía, va destacar la “importante tasca” dels mitjans de comunicació com a “correu de transmissió” de les campanyes d’informació sobre la donació.

En els últims 40 anys, l’Hospital Reina Sofía de Còrdova ha realitzat 4.731 trasplantaments d’òrgans i 3.174 de teixits, mentre que els més freqüents han estat són els de ronyó, amb 1.777 operacions, seguits dels de fetge (1.420), cor (689), pulmó (614) i pàncrees (231), mentre també s’han realitzat 1.837 trasplantaments de medul·la i 1.337 de còrnia.

En el que va d’any, el centre cordovès ha realitzat més de 116 trasplantaments d’òrgans, dels quals 51 van ser empelts renals i 35 van ser hepàtics, quatre d’ells infantils, dels quals un va ser combinat amb ronyó i dos de donant viu.

A més a més, els professionals mèdics han realitzat cinc trasplantaments de cor (un infantil), 19 de pulmó (set d’ells bipulmonar) i sis de pàncrees-ronyó, mentre que en teixits s’han realitzat 34 trasplantaments de còrnia i 16 de medul·la òssia.

L’exposició va ser inaugurada pel conseller a Còrdova i està formada per 15 panells que mostren portades, pàgines interiors i entrevistes a professionals mèdics elaborades pel Diari Còrdova en els últims 40 anys.

L’acte va concloure amb una actuació d’alumnes d’alguns instituts de la capital que s’han concentrat juntament amb la font de la Plaça de Las Tendillas per escenificar un cor, la icona de la campanya de donació d’òrgans de l’Hospital Reina Sofía de Còrdova.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC