A la República Dominicana es van fer 63 trasplantaments d’òrgans durant el 2018, i se n’han realitzat 27 més entre el gener i maig del 2019, segons xifres de l’Institut Nacional de Coordinació de Trasplantaments (Incort).

En concret, l’any passat es van realitzar 54 trasplantaments renals, tres de fetge i sis de medul·la, i els executats el 2019 corresponen a dos fetges i 25 ronyons. Fora d’aquestes xifres queden els trasplantaments de còrnia, un total de 289 el 2018 i 130 entre el gener i maig d’aquest any.

Amb motiu de celebrar-se el Dia Mundial dels Pacients Trasplantats, el director de l’Incort, Fernando Morales Billini, va explicar la importància de dur a terme una comunicació efectiva al país i els reptes que hi ha per endavant per implementar una cultura de la donació.

Les llegendes urbanes, molts cops alimentades pels mitjans de comunicació, constitueixen un dels problemes als quals s’enfronta la República Dominicana en aquesta matèria.

L’any 2014 “crèiem que ja ens enlairaven”, el país va aconseguir el lloc 45 en el món en donació i trasplantaments, va explicar el galè, però a partir del 2015 va haver-hi una sèrie de publicacions en mitjans de comunicació que van causar “un dany important” i “vam tenir tres anys de sequera” pel temor de la ciutadania a la donació.

En concret, el metge es va referir al cas de la nena Carla Massiel Cabrera Reyes, l’assassinat de la qual va desencadenar una sèrie d’especulacions relacionades amb el robatori d’òrgans, teories que mai s’han provat.

En aquest sentit, Morales Billini va senyalar “la gran responsabilitat que tenen els mitjans” a l’hora de donar aquest tipus d’informacions “per vendre diaris en època de sequera”, o com a simple “distracció enfront a conflictes polítics. El dany que això fa a milers de persones que necessiten un trasplantament és terrible”.

També és “fonamental que la gent no cregui en llegendes urbanes”, va dir el doctor, i va argumentar que en el cas de la nena Carla Massiel no s’explica pel robatori d’òrgans, ja que “la quantitat de recursos especialitzats que mou una donació o un trasplantament fan impossible”, que aquest fos el mòbil del crim.

Segons les últimes dades de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) disponibles, la República Dominicana va baixar el 2016 fins al lloc 77 en nombre de pacients trasplantats, d’un total de 96 que van reportar tenir activitat.

Ara la tendència s’ha invertit, “ja que aquest any hem sobrepassat les donacions de l’any passat i vam començar a créixer de nou” en els programes de trasplantament renal, hepàtic, cardíac, de medul·la i de teixits que es desenvolupen al país, va indicar.

El Dia Mundial dels Pacients Trasplantats és “una celebració que ens permet arribar a diferents sectors socials, ja que un dels principals reptes és crear una cultura del trasplantament”.

“Les persones amb major instrucció van comprendre el que suposa ser donant, però al país no hem aconseguit arribar als sectors desposseïts, que són els que tenen menys nivell cultural i no accedeixen a informació positiva sobre el que significa aquesta modalitat terapèutica, que descansa en la solidaritat i l’altruisme de la societat”, va destacar.

A més del component social, existeix un altre escull a salvar, que és el dels mitjans que han d’aportar des de l’administració pública. “Els grups governatius no comprenen el que és la donació i el trasplantament, i no és fàcil aconseguir recursos per formar al personal de tots els hospitals del país amb capacitat de generar donants”, va explicar.

“Aquest és un treball ardu del que poc a poc tractem de convèncer. Així com tractem de convèncer a les famílies dominicanes” que donin, “s’ha de convèncer als polítics” que sufraguin aquesta activitat mèdica.

Promoció, difusió i capacitació dels recursos humans són els elements en els quals es centra l’Incort en el seu camí cap a la cultura de la donació i trasplantament, seguint els preceptes del model d’Espanya, líder mundial en aquest àmbit.

De fet, es treballa amb l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), “molts metges dominicans s’han format allà, i seguim molt d’a prop l’activitat que es realitza en aquest país”.

La República Dominicana pertany a la Xarxa del Consell Iberomericà de Donació i Trasplantaments (RCIDT), compta amb una llei que regula aquesta activitat des del 1998.

 

Font: eldiario.es

Notícia traduïda per l’AMTHC