El Registro Espanyol de Donants de Medul·la Òssia localitza donants anònims a tot el món.

El Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) ha anunciat que ha aconseguit ja la gestió de més de 10.000 trasplantaments de cèl·lules mare sanguínies, realitzats gràcies a la seva tasca per localitzar un donant (o una unitat de sang de cordó umbilical) anònim a tot el món. Les cerques s’inicien sempre a petició de l’equip mèdic que tracta al pacient quan aquest no disposa d’un donant compatible entre els seus familiars. A l’estar interconnectat amb la xarxa internacional de registres, REDMO pot accedir als donants voluntaris i a les unitats de sang de cordó umbilical disponibles a qualsevol país.

Les cerques es realitzen a Espanya i també a la resta del món a través del Registre Mundial de Donants de Medul·la Òssia, que compta amb més de 34 milions de donants. A ells es sumen les més de 750.000 Unitats de Sang de Cordó umbilical emmagatzemades a tot el món. A Espanya, el temps mig de localització d’un donant compatible és de 32 dies.

Les cerques que realitza el REDMO es financen amb pressupostos del Sistema Nacional de Salut, concretament a través dels hospitals que les sol·liciten. Així mateix, les dades dels donants anònims que gestiona en coordinació amb l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) pertanyen als sistemes sanitaris autonòmics.

Trajectòria i actualitat

El Registre REDMO va ser creat el 1994; des de llavors, les seves coordinadores de cerques han localitzat a 1.413 donants de cèl·lules mare de la sang espanyoles que han donat per a pacients espanyols. A més a més, les coordinadores del departament de donants del REDMO, en col·laboració amb els centres de referència de la donació, han gestionat 3.172 donacions de donants de cèl·lules mare de la sang espanyoles que s’han enviat per oferir una oportunitat a pacients estrangers.

Al mateix temps, les gestions del Registre de Donants de Medul·la Òssia han facilitat que 5.421 donacions de cèl·lules mare de persones anònimes de l’estranger hagin arribat a pacients d’Espanya. Actualment, l’organisme compta amb gairebé 400.000 donants de medul·la òssia tipificats i més de 70.000 unitats de sang de cordó emmagatzemades.

 

Font: elmedicointeractivo.com

Notícia traduïda per l’AMTHC