Recordant els donants d’òrgans i teixits  

                                            

He tornat a visitar una vegada més el monument als Donants d’òrgans i teixits del Parc de la Sagrada Família (Provença-Sicília), i aturant-me una estona assegut allà mateix, he pensat en els valors que vol representar aquesta obra de Judit Masana, arquitecta de l’Ajuntament de Barcelona, i tot pensant, entre d’altres destaco:

Lestructura

Els blocs que el formen, tres pedres procedents d’obres de l’Eixample de Barcelona, amb la inscripció: “Amb les mateixes peces – hi pot jugar – més d’un.”, que podrien significar dins de la quotidianitat, la reutilització del que és habitual, del que disposem cada dia, perquè tot el que no donem es perdrà.

Larbre

És un Cercis siliquastrum (arbre de l’amor), de fulla caducifòlia però que en la florida a principis

de la primavera, inunda amb les seves flors en forma de cor de color rosa intens, tot l’espai.

 

El que representa

 

Independentment dels valors associats a la donació: altruisme, solidaritat, confidencialitat i gratuïtat, me’n  venen al cap altres, perquè els valors no son sinó virtuts convertides en hàbits, que ens ajuden a transitar, com ara la confiança: que seria creure més enllà del que és evident, per tenir esperança, que ens permetrà veure un futur millor, i per què tot això passi, ens cal mentrestant paciència  i perseverança.

El que em fa sentir

Com ésser humà que ha rebut dos trasplantaments d’òrgans, m’han regalat dues vides, no puc sentir altra cosa que gratitud.

I és des d’aquest agraïment, que és molt més que donar les gràcies i que vol ser més l’expressió d’un sentiment, autèntic i generós del que els altres ens donen, ens ofereixen i ens aporten o representen en les nostres vides, que…

Agraeixo personalment i m’atreveixo a dir que els receptors (trasplantats) agraïm, als donants i les seves famílies, el gest altruista i generós de la seva donació. També a tots els que llegiu aquesta ressenya tota la gratitud per formar part de les nostres vides, per ser-hi acompanyant-nos, i entre tots nosaltres: cuidem-nos.

                                                                                                                              Josep Lluís Gómez Cardona

Nota.- Algunes frases s’han inspirat en comentaris de la Pedagoga Eva Bach, en xerrades.

Mes informació relacionada amb el monument:  http://w10.bcn.es/APPS/gmocataleg_monum/FitxaMonumentAc.do?idioma=CA&codiMonumIntern=2195https://tresorsabarcelona.blogspot.com/2019/02/monument-als-donants-dorgans.html

Comments are closed