Quatre hospitals andalusos i el Centre de Transfusió Sanguínia de Còrdova estan formant a cinc professionals de diversos països iberoamericans sobre el sistema espanyol de donació d’òrgans i trasplantaments a través del Màster Internacional Aliança, impulsat per l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) en col·laboració amb la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments.

En concret, participen en aquesta activitat formativa els hospitals Virgen del Rocío de Sevilla, Reina Sofía de Còrdova, Virgen de las Nieves de Granada, Puerta del Mar de Cadis, a més del Centre Regional de Transfusió Sanguínia de Còrdova. En aquestes centres s’estan formant professionals procedents d’Argentina, Mèxic, Paraguai i República Dominicana, segons ha informat la Junta.

La intensa activitat de donació i trasplantaments en els hospitals andalusos, així com disposar de totes les modalitats de donació (donació en asistòlia, donació renal o hepàtica de vivo), permet una formació àmplia en un temps reduït. La major part dels professionals en formació han destacat en edicions anteriors la “gran sensibilitat dels andalusos i la seva solidaritat”, permetent unes taxes de trasplantaments tan altes i difícils d’assolir a nivell internacional.

El Màster Internacional Aliança és un programa de formació mitjançant el qual professionals de diferents països iberoamericans viatgen a Espanya per rebre un intens entrenament en tots els aspectes relatius a la coordinació en donació i trasplantaments.

A l’acabar el curs, a principis d’abril, aquests professionals traslladen la seva experiència i el model espanyol de trasplantaments als seus respectius països d’origen. En l’activitat formativa participen 12 comunitats autònomes, així com bona part dels professionals espanyols de la xarxa de coordinació de trasplantaments.

Les dades del Registre Mundial de Trasplantaments, que gestiona l’ONT per delegació de l’OMS, confirmen la importància dels seus coordinadors de trasplantament, elements clau en el model espanyol de trasplantaments. La seva implantació en els països iberoamericans contribueix a l’augment lent però constant de la donació i el trasplantament a Llatinoamèrica.

Segons es recull a ‘Newsletter Transplant 2018’, el passat any Llatinoamèrica va assolir una taxa de 9,2 donants per milió de població, el que li ha permès realitzar 17.169 trasplantaments, xifra que indica la necessitat d’intensificar els esforços per potenciar aquest tipus de teràpies. Malgrat això, el creixement acumulat en donació de la regió des del començament de la cooperació espanyola és d’un 89% i és el major a tot el món per a una zona en el seu conjunt.

Tal i com senyalen des de l’ONT, la tasca de formació en els països llatinoamericans ha contribuït a crear una massa crítica que comença a donar els seus fruits, tant en els canvis organitzatius com en l’interès de les autoritats sanitàries per millorar els seus sistemes de donació i trasplantaments.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC