El 2018, Galícia va batre el seu rècord de trasplantaments, amb 354 intervencions, registrant una mitjana d’un al dia.

Un total de 113.938 gallecs tenen la targeta de donant d’òrgans, una xifra en la qual tenen un pes especial les dones, que representen el 64%, mentre que el 36% restant són homes.

Així ho ha informat la Xunta, que ha explicat que, per províncies, hi ha 47.421 persones amb targeta de donant d’òrgans a Pontevedra, 46.968 a A Coruña, 9.220 a Ourense i 8.570 a Lugo. Així mateix, també hi ha 1.759 persones fora de Galícia.

En relació a la seva edat, el 75% dels posseïdors de la targeta de donant gallega tenen entre 18 i 44 anys, mentre que un 20% es situen en la franja de 45 a 64 anys. Els majors de 65 anys representen el 3% del total.

La targeta de donant és document que es sol·licita i formalitza en vida. En ell es declara la voluntat que es procedeixi a la donació d’òrgans i teixits després de la mort de la persona. Aquest document no és imprescindible a Espanya per ser donant, tot i que representa una confirmació del compromís i desig de la persona.

L’Administració sanitària gallega ha senyalat que, el més important en aquests casos, és que la família conegui el desig de la persona de ser donant, donat que els metges els hi consultaran arribat el moment.

La targeta de donant és gratuïta i tenir-la no implica un compromís definitiu, ja que pot anul·lar-se sempre que el titular ho desitgi. Pot sol·licitar-se a les institucions públiques com la Consellería de Sanidades, les coordinacions hospitalàries de trasplantaments o els centres de salut i, també, en entitats socials com les associacions de malalts i trasplantats.

Dades de trasplantaments

La Xunta ha recordat que el passat mes de març es va dur a terme a Galícia el trasplantament d’òrgans número 8.000, xifra acumulada des de l’any 1982, data de la primera intervenció quirúrgica de trasplantament en els centres sanitaris del Servizo Galego de Saúde.

El 2018, Galícia va batre el seu rècord de trasplantaments, amb 354 intervencions, registrant una mitjana d’un trasplantament diari. Així mateix, aquesta intensa activitat va poder materialitzar-se gràcies a la solidaritat dels 116 donants d’òrgans i de les seves famílies, la xifra més elevada des de la posta en funcionament del programa de trasplantaments a Galícia.

 

Font: lavozdegalicia.es

Notícia traduïda per l’AMTHC