Els paraguaians majors de 18 anys són des d’avui donants d’òrgans i teixits, a excepció que expressin de manera formal la seva oposició, després que el president, Mario Abdo Benítez, reglamentés el decret de la nova normativa de trasplantaments, coneguda com a “Llei Anita”.

El Ministre de Salut Pública i Benestar Social (MSPiBS) va anunciar la reglamentació d’aquest decret que, a més de fer donants als paraguaians majors de 18 anys, excepte incompatibilitats o negació, també millora el finançament del sistema i la formació dels experts en l’àrea.

El director de l’Institut Nacional d’Ablació i Trasplantament (INAT) de Paraguai, Gustavo Melgarejo, va reconèixer els avenços que representa aquesta normativa i va insistir en “l’important que són els aspectes de finançament, currículum escolar i capacitació dels professionals”.

Paraguai va tancar el 2018 amb 180 trasplantaments, un 29% més que l’any anterior, i una taxa de donació en torn a 2,4 donants per cada milió d’habitants, en un país la població del qual s’apropa als 7 milions de persones.

Per a Melgarejo, la taxa de donació segueix sent baixa, a l’igual que el nombre de donants, però confia en què la nova llei ajudi a propulsar la tendència ascendent que s’ha registrat en els últims anys.

D’això depèn la salut dels 297 paraguaians que estan en llista d’espera per rebre un trasplantament.

“Hi ha 120 pacients a l’espera d’un ronyó; 9 pacients cardíacs dels quals la meitat són pediàtrics; 8 pacients hepàtics, tots adults; i 120 a l’espera de còrnies”, va desglossar el director de l’INAT.

Tanmateix, el país només compta amb cinc hospitals per realitzar aquestes operacions: el Nacional, el de Clíniques, el Central, el San Jorge, especialitzat en cardiologia, i el Pediàtric Nens d’Acosta Ñu.

A això es suma l’insuficient nombre de metges capacitats per aquestes operacions, amb només dos experts per a l’àrea hepàtica, com va apuntar Melgarejo.

El doctor va explicar que es requereix més personal especialitzat en trasplantaments i, alhora, major facilitat per inserta-se en el sistema sanitari, ja que molts es capaciten a l’exterior però un cop de tornada al país no troben l’oportunitat de “revertir l’après”.

Quant als donants, des de l’INAT senyalen que la majoria són persones d’entre 33 i 35 anys, tot i que observen que la franja etèria comença a augmentar.

El problema que es trobaven fins ara és que, en moltes ocasions, les famílies s’oposaven a la voluntat del mort de donar els seus òrgans, una negació que, a judici de Melgarejo, es correspon amb “qüestions educacionals”.

“És més fàcil accedir a poblacions joves pel factor educatiu. L’educaicó és fonamental per a nosaltres”, va subratllar.

La “Llei Anita”, anomenada així en memòria d’Ana Laura Almirón Riquelme, una nena de 6 anys morta el 2013 a l’espera d’un cor, representa un avenç en el sistema de trasplantaments de Paraguai, tot i que Melgarejo espera nous passos que agilitzin la donació, també a nivell regional, amb normatives dins del Mercosur.

El sistema sanitari de trasplantaments requereix, segons les estimacions del director de l’INAT, una injecció de 3 milions de dòlars i aspira a establir un model com el d’Espanya, país líder en donació i trasplantaments d’òrgans.

 

Font: eldiario.es

Notícia traduïda per l’AMTHC