Una dona japonesa s’ha convertit en la primera persona en rebre un trasplantament de còrnia. La gesta mèdica es va aconseguir gràcies al treball d’un equip de metges de la Universitat Osaka al Japó, els quals van emprar cèl·lules mare reprogramades.

Fins ara, els trasplantaments cornials han estat possibles; tanmateix, depenen de còrnies de donants morts.

Com va dur a terme el trasplantament?

L’oftalmòleg Kohji Nishida, qui va dirigir l’equip, va realitzar el trasplantament a l’ull esquerre de la dona. La dona, d’uns quaranta anys, patia de deficiència de cèl·lules mare epitelials-cornials, el que pot conduir a la ceguera.

La cirurgia es va dur a terme el 27 de juliol i la pacient va ser donada d’alta el 23 d’agost. Encara vigilada d’a prop, els metges van dir que es troba encara en recuperació i pot veure millor del seu ull operat, el suficient com per funcionar normalment en la seva vida diària.

Cèl·lules mare

El que l’equip va fer per tractar i, amb sort, curar la malaltia cornial va ser trasplantar una capa molt prima de teixit cornial. Va ser ús d’una làmina cel·lular de 0,03-0,05 mil·límetres d’espessor, produïda per les cèl·lules mare pluripotents induïdes, conegudes com IPS, mitjançant la “reprogramació” de cèl·lules cutànies adultes del propi pacient.

Ell i el seu equip realitzaran la mateixa operació en tres pacients més abans que finalitzi el proper any.

Què és la malaltia cornial?

La còrnia és la capa transparent que cobreix el nostre ull, protegint-lo de factors externs i residus. Es regenera naturalment i es cura a través de cèl·lules regenerades.

Quan una persona pateix de malaltia cornial, les cèl·lules a l’ull deixen de produir la còrnia, generalment degut a una malaltia o lesió. En última instància, pot provocar ceguera o pèrdua de visió.

Segons exposa Nature, el Japó està a l’avantguarda en l’aprovació de l’ús clínic de les cèl·lules iPS, que van ser descobertes per l’investigador mèdic Shinya Yamanaka a la Universitat de Kyoto, el que li va valer el Premi Nobel pel seu descobriment.

L’objectiu final és fer que el tractament sigui pràctic en cinc anys. Aquest nou avenç de trasplantament de còrnia podria ajudar a milers i, en última instància, a milions de persones.

 

Font: muyinteresante.com

Notícia traduïda per l’AMTHC