La col·laboració públic-privada arriba al camp dels trasplantaments i donacions. Així ho ha anunciat la directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments, Beatriz Domínguez-Gil, qui ha afegit que els primers passos es van començar a donar a principis del mes de febrer. Va ser en aquella data quan va tenir lloc la signatura d’un conveni de col·laboració amb l’Aliança de la Sanitat Provada Espanyola (ASPE) que ha donat pas a un grup de treball que treballarà en un protocol marc d’actuació i un programa de Formació i Difusió i que ja ha celebrat una primera reunió.

“El trasplantament d’òrgans es realitza gairebé de forma exclusiva en el Sistema Públic de Salut, on es deriven pacients amb assegurança privada quan necessiten un trasplantament. Aquesta realitat genera una coresponsabilitat públic-privada en atendre a les necessitats de trasplantaments de la nostra població”, explica Domínguez-Gil.

La directora de l’ONT també ha explicat que la incorporació de la privada respon a perseguir l’objectiu d’oferir l’opció de donació a tot pacient que mor en condicions de ser-ho. “Ha d’existir la possibilitat ja sigui en un centre privat o públic”, afirma.

Aquesta és una de les accions que estan plasmades en el Pla 50×22, així anomenat per marcar l’objectiu de 50 trasplantaments per milió i superar els 5.500 trasplantaments l’any 2022. Els números que està aconseguint l’ONT permeten ser molt positius amb la consecució del Pla. “A data de 15 de març del 2019 s’ha produït un increment de l’11% en la taxa de donacions i del 10% en trasplantaments amb respecte l’any anterior”, assegura Domínguez-Gil.

Tanmateix, la directora vol allunyar el fantasma de l’autocomplaença del dia a dia de l’ONT. “Si existeix l’interès de mantenir l’aconseguit i seguir creixent cal reflexionar sobre els recursos necessaris per això. Més que mai, l’administració nacional, autonòmica i hospitalària han d’adequar els recursos humans i materials de la xarxa de donació i trasplantament a la seva activitat i als programes que desenvolupes. Només així es pot evitar un desgast que, els hi asseguro, ja es comença a notar a molts nivells”, finalitza.

 

Font: gacetamedica.com

Notícia traduïda per l’AMTHC