El turisme de trasplantaments és una activitat minoritària a Espanya però que preocupa a l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), segons la seva directora, Beatriz Domínguez, qui creu que la legislació espanyola ha donat un “pas de gegant” amb el decret del 2018 que regula l’accés a la sanitat universal.

El tràfic d’òrgans i el turisme de trasplantaments és un dels usuaris sobre els quals debatran els professionals sanitaris i de la justícia en la seva trobada anual a Santander, en la qual ha participat Domínguez.

Segons la directora de l’ONT, el tràfic d’òrgans és “excepcional” a Espanya, on s’han detectat dos casos que afortunadament van ser frustrats, i s’acaba de modificar la legislació per ajustar-la al conveni de Consell d’Europa, “un marc legislatiu molt estricte que castiga durament aquest tipus d’activitats”. 

Quant al turisme de trasplantaments, ha subratllat que preocupa a la seva organització però “més pel que pugui passar que pel que està passant”, ja que es té constància que són “molt pocs” els pacients que han pogut viatjar a Espanya amb el propòsit exclusiu de sotmetre’s a un trasplantament d’òrgans d’un donant mort.

En la seva opinió, el decret llei que va aprovar el Govern el passat juliol per garantir l’accés universal a la sanitat pública ha suposat un gran avenç legislatiu contra aquells ciutadans d’altres països que, atrets per l’èxit del programa espanyol, pretenguin “colar-se en les llistes d’espera” per rebre un trasplantament, perquè aquestes llistes queden excloses d’aquest dret.

Segon Beatriz Domínguez, la nova legislació entén que el trasplantament de donant mort s’ha de gestionar d’una manera diferent dins del sistema sanitari públic “per ser quelcom únic i insubstituïble que s’ha d’assignat de la forma més justa i equitativa possible”.

Viatjar a Espanya i instal·lar-se en el país per rebre un trasplantament d’un donant mort exigiria així uns requisits que, ha apuntat, estan encara per desenvolupar a través d’una ordre ministerial.

El president del Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria, José Luis López del Moral, i el coordinador autonòmic de trasplantaments, Eduardo Miñambres, dirigeixen aquestes jornades que es celebren des de fa 21 anys i que, segons l’ONT, han aconseguit que les negatives als trasplantaments d’òrgans que requereixen una autorització judicial estiguin per sota del 5% des del 2000.

El 2018 aquest percentatge es va situar en el 3,5%. Van ser 433 els donants objecte d’investigació judicial i en només 15 casos es va denegar l’autorització, uns resultats que “molts països volguessin tenir”, ha ressaltat Domínguez.

També en les jornades s’abordarà el paper fonamental que juguen els professionals de la justícia en les donacions de vida.

I és que a Espanya quan una persona desitja donar els seus òrgans en vida ha de comparèixer davant del jutge i assegurar, en presència de l’equip que l’ha avaluat i el que durà a terme l’extracció de l’òrgan, que ha estat convenientment informat i que la donació es realitza sense cap tipus de coacció econòmica o d’un altre tipus.

 

Font: eldiario.es

Notícia traduïda per l’AMTHC