L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (Semes) han llançat de manera conjunta la ‘II Enquesta Nacional sobre Formació i Participació dels Professionals d’Urgències i Emergències en el procés de Donació d’Òrgans i Teixits’, dirigida al personal mèdica, d’infermeria i MIR d’aquests serveis.

En concret, es distribuiran dos qüestionaris diferents, un destinat als professionals d’urgències hospitalàries i un altre als d’urgències extrahospitalàries.

L’objectiu d’aquesta iniciativa d’àmbit nacional és conèixer la implicació actual dels membres d’aquests serveis en el procés de donació, avaluar l’evolució d’aquesta implicació en els últims anys i identificar aspectes que hagin de ser millorats, com aquelles dinàmiques de treball que siguin susceptibles de millora o possibles necessitats formatives pendents de satisfer.

En aquest sentit, l’ONT considera de suma importància la col·laboració dels professionals d’urgències amb els coordinadors de trasplantaments per detectar possibles donants en els hospitals. Tot i que aquesta col·laboració ja fa possible el 24% de la donació d’òrgans a Espanya, un major enfortiment de la mateixa podria resultar en un increment addicional de les taxes de donació en, almenys, un 10%. Els serveis d’emergències extrahospitalàries també tenen un paper fonamental en el desenvolupament del procés de donació en asistòlia davant de pacients que pateixen una aturada cardiorespiratòria irreversible fora de l’hospital.

El treball comú entre Semes i ONT es ve donant des de fa anys i va quedar plasmat en un conveni signat el 2011 per a la col·laboració científica, tècnica i docent en l’àmbit de la donació i el trasplantament. Aquest acord actua com a marc d’una sèrie de projectes conjunts, com són les accions de formació específiques dirigides a personal d’urgències i emergències.

Des del 2009, s’han impartit un total de 247 cursos, distribuïts al llarg de tot el territori nacional, que han permès formar a més de 8.700 professionals sanitaris d’aquests serveis.

 

Font: redaccionmedica.com

Notícia traduïda per l’AMTHC