Els ronyons i els fetges són el tipus d’òrgans sòlids més nombrosos, per davant de pulmons, cors i pàncrees-ronyó.

Castellà i Lleó va registrar 21 donacions en el primer trimestre de l’any, el que va permetre al sistema sanitari comptar amb 60 òrgans per trasplantar. Cal mencionar que de dels 21 donants, 11 d’ells són de Lleó (10 a l’Hospital de Lleó i un a l’Hospital de El Bierzo). Tot i així, respecte a la comunitat, es tracta d’una xifra menor a la del mateix període de fa un any, quan es va elevar a 43, segons l’últim informe elaborat per la Conselleria de Sanitat.

En concret, els òrgans més donats van ser ronyons i fetges, amb 34 i 17, en cada cas. Mentrestant, es van rebre cinc pulmons, dos cors i altres dos pàncrees. Degut al descens de donacions, també van caure els òrgans generats, al passar dels 126 de fa un any, als 60 actuals. En concret, van ser 66 menys.

En relació amb anys anteriors, l’evolució del primer trimestre va ser similar. Així, el 2016 va haver-hi 26 donacions amb 97 òrgans; el 2017 va haver-hi 24 donacions amb 71 òrgans generats; i el 2018 va haver-hi 43 donacions amb 126 òrgans generats.

Per centres, el Complex Assistencial de Lleó va sumar 10 donacions, seguit pel de Salamanca, amb 3. Al d’Àvila i Burgos va haver-n’hi dos, a cadascun. La resta es van repartir, a raó d’un, entre el Complex Assistencial de Zamora: l’Hospital Clínic Universitari i l’Universitari Río Hortega, i l’Hospital de El Bierzo.

Tipologia de trasplantaments

Per àrees quirúrgiques, el trasplantament renal va ser realitzat en 30 ocasions. Dels dos 12 realitzats al Complex Assistencial Universitari de Salamanca tres van correspondre a trasplantaments combinats de pàncrees-ronyó i tres, a renal de donant viu.

Respecte al trasplantament hepàtic, servei pel qual es referencia l’Hospital Universitari Río Hortega de Valladolid des del 2001, el programa ha permès la realització d’un total de 648 operacions fins a l’actualitat. Durant el primer trimestre del 2019 s’han realitzat 11 trasplantaments hepàtics, un més que en el mateix període del 2018.

En relació amb el trasplantament cardíac, l’Hospital Clínic Universitari de Valladolid és l’únic centre de referència de la Comunitat. Durant el primer trimestre del 2019, es van dur a terme tres operacions, una menys que en el mateix període de l’any anterior.

D’altra banda, el trasplantament de còrnia és un dels que més centres autoritzats per Sanitat té la Comunitat, un total de set repartits per les províncies de Burgos, Lleó, Valladolid i Salamanca. El nombre de còrnies implantades a Castella i Lleó, en el primer trimestre del 2019, van ser 34, un 22,7% menys que en el primer trimestre de l’any anterior. Unes dades que posicionen a l’Hospital Clínic Universitari de Valladolid al capdavant d’aquesta especialitat, al realitzar el 67,6% dels implants globals.

 

Font: lanuevacronica.com

Notícia traduïda per l’AMTHC