Aquest procés té lloc a partir de persones en les quals els diagnòstic de mort s’ha establert per criteris circulatoris i respiratoris, després de retirar el tractament de suport vital.

L’Hospital Virgen de la Luz de Conca, dependent del Servei de Salut de Castella-La Manxa, s’ha incorporat a la xarxa d’hospitals de la regió que participen en el programa per a la donació d’òrgans en asistòlia controlada, un procés que fa referència a la donació d’òrgans que té lloc a partir de persones en les quals el diagnòstic de mort s’ha establert per criteris circulatoris i respiratoris, després de retirar el tractament de suport vital.

La coordinadora mèdica de Trasplantaments de l’Hospital Virgen de la Luz, la doctora Elena González, ha presentat en Sessió Clínica General als professionals sanitaris de l’àrea de Salut de Conca el contingut del protocol de Castella-La Manxa per a la donació en asistòlia controlada que s’ha posat en marxa al centre sanitari de Conca.

Segons ha explicat la facultativa de la Unitat de Cures Intensives, la donació en asistòlia controlada es pot dur a terme en pacients en mort clínica en la qual no hi ha signes vitals.

“En aquests casos l’equip mèdic que assisteix al pacient, juntament amb la seva família, estableix una suspensió del tractament del suport vital per la inutilitat del tractament”, ha explicat.

Un cop acceptada aquesta retirada del tractament de suport vital i si és possible per les característiques del pacient, es pot plantejar a la família la possibilitat de la donació d’òrgans a cor aturat, en asistòlia.

Intensivistes, professionals de l’Àrea Quirúrgica i els cirurgians que participaran en l’extracció d’òrgans són els implicats en aquest procés, així com els professionals de Laboratori i de Radiodiagnòstic.

“El primer que s’ha d’entendre és que el procés de retirar el suport vital és independent de la donació d’òrgans i que la Coordinació de Trasplantaments no intervé fins que no s’ha establert la decisió de suspendre’l entre la família i l’equip mèdic responsable”, ha explicat la doctora que ha insistit en què és en aquest moment quan es pot plantejar, en funció de les característiques del pacient, si podria ser donant un cop que es produeixi la mort.

Quant a la casuística d’aquest tipus de donació a Conca, la coordinadora de Trasplantaments va indicar que encara és aviat per estimar-ho, però es creu que seran pocs per les pròpies característiques del centre sanitari de Conca.

 

Font: lasnoticiasdecuenca.es

Notícia traduïda per l’AMTHC