És el primer centre de la Comunitat que incorpora aquesta tècnica, que redueix els problemes de la intervenció i el temps d’hospitalització. Els i les professionals consideren que aquesta nova pròtesi serà de gran utilitat pel maneig de les complicacions del trasplantament hepàtic.

L’Hospital General Universitari d’Alacant, a través de la Unitat d’Endoscòpies del Servei de Medicina Digestiva, ha realitzat recentment amb èxit, i per primer cop a la Comunitat, la implantació d’una pròtesi biliar biodegradable col·locada de forma endoscòpica.

Fins el moment, aquestes pròtesis biodegradables biliars només es podien implantar per radiologia intervencionista, mitjançant una punció de la paret abdominal, “amb la conseqüent morbiditat i molèsties pels pacients”, ha apuntat el cap de la Unitat d’Endoscòpies Digestives, Juan Antonio Casellas.

Tanmateix, “aquesta primera pròtesi que s’acaba d’implantar a un pacient està preparada per ser col·locada endoscòpicament, de forma mínimament invasiva”, ha continuat Casellas, qui ha realitzat aquest procediment juntament amb José Ramón Aparicio, adjunt de la citada Unitat.

Enfront a la radiologia intervencionista, aquesta tècnica redueix les complicacions de la intervenció, ja que evita l’ús de drenatges en la paret abdominal i, amb això, disminueixen les possibilitats d’infecció. També requereix una menor estada hospitalària, donat que el pacient pot rebre l’alta a les 24h. “En definitiva, suposa una millora de la qualitat de vida del pacient que rep una pròtesi biliar”, ha senyalat.

Les pròtesis biliars biodegradables s’empren des de fa uns anys en l’especialitat de Digestiu, tant per patologia d’esòfag, com de colon i en via biliar, com poden ser estenosi (estretor) i lesions benignes o tumorals dels conductes biliars, els quals es troben entre el fetge, la vesícula biliar i l’intestí prim.

La pròtesi o ‘stent’ és un tub de petites dimensions que s’utilitza precisament per obrir una obstrucció en el tub digestiu i restaurar el flux de fluids, de tal manera que la bilis pot ser alliberada cap a l’intestí prim i ajudar durant la digestió.

En el pacient recentment intervingut a l’Hospital General d’Alacant, la pròtesi ha permès derivar un conducte biliar al tub digestiu, amb l’objectiu de mantenir la permeabilitat de la bilis.

L’ús de materials biodegradables en aquests dispositius té l’avantatge que es van degradant fins desaparèixer en un termini aproximat de sis mesos, el que permet, alhora, la disminució de procediments i problemes afegits al pacient.

Per últim, el cap de la Unitat d’Endoscòpies Digestives ha subratllat que “aquestes pròtesis poden tenir un futur important, no només en el maneig endoscòpic de la patologia biliopancreàtica tumoral, sinó també en el que respecta a l’abordatge de les complicacions del trasplantament hepàtic”.

 

Font: diariodealicante.net

Notícia traduïda per l’AMTHC