La tasca de conscienciació ciutadana desenvolupada en aquest centre ha permès incrementar en els últims anys el nombre de donacions.

L’Hospital Universitari de Valme de Sevilla ha registrat al març tres donacions multiorgàniques que han permès salvar i millorar la qualitat de vida de vuit pacients. El gest solidari de les famílies de l’àrea sud de la província i la intensa implicació de l’equip de Coordinació de Trasplantaments d’aquest hospital sevillà ha aconseguit marcar en els últims anys una tendència progressiva en l’obtenció d’òrgans vàlids per a trasplantament.

Les tres donacions multiorgàniques produïdes corresponen a mort encefàlica, havent resultat òptims pel trasplantament cinc ronyons, un fetge i dos còrnies juntament amb teixit ossi. Per això, l’Equip de Donació de l’Hospital Universitari de Valme, que dirigeix l’intensivista José Antonio Sánchez Román, ha activat un ampli dispositiu sanitari amb la intervenció de professionals de diverses especialitats. A més, segons una nota de premsa, es van sumar diversos equips quirúrgics per a l’extracció d’òrgans dels hospitals receptors.

L’Hospital Universitari de Valme disposa d’un programa de trasplantaments, en el marc de l’estratègia de la Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d’Andalusia de fomentar i estendre la donació d’òrgans. El seu equip es troba adscrit a la Coordinació Sectorial de Trasplantaments de Sevilla i Huelva. A més de l’extracció d’òrgans, Valme està acreditat per a la implantació de teixit ocular, vascular i ossi.

Destacar la tasca que s’està desenvolupant des d’aquest hospital sevillà en l’àmbit de la conscienciació i sensibilització de la ciutadania dins de l’àrea sud de la província. Una tasca que té com a fruit el balanç més recent dut a terme sobre el primer trimestre d’aquest any 2019: un increment de donacions i a més la consecució de teixit ossi, més difícil d’obtenir.

D’altra banda, també ressenyat que de l’activitat en donació d’òrgans i teixits realitzada durant l’últim trienni (2016-2018) en l’Hospital Universitari de Valme s’han beneficiat un total de 38 pacients. S’inclou tant la donació d’òrgans, com de teixits (ocular, ossi i segments vasculars/vàlvules). Al respecte, Sánchez Román agraeix l’encomiable generositat i fortalesa que demostren sempre les persones que accepten la donació d’un familiar mort per salvar altres vides.

De la mateixa manera, també és destacable l’esforç cap a la potenciació de l’estratègia de la donació d’òrgans realitzada per aquest centre hospitalari amb la incorporació a la seva cartera de serveis de la donació en asistòlia. Es tracta d’una modalitat també coneguda com a donació a cor aturat. Suposa una major complexitat logística i organitzativa que la donació més estesa (en mort encefàlica); no obstant, constitueix una important alternativa per reforçar la cobertura de les necessitats de la població en espera de trasplantament.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC