L’Hospital de Poniente d’El Ejido (Almeria) ha registrat entre l’1 de gener i el 30 d’abril un total de cinc donants d’òrgans i teixits, una xifra que supera a l’aconseguida pel centre durant tot l’any passat, quan es van obtenir tres donants després d’incorporar-se a la xarxa d’hospitals andalusos amb programa de donació d’òrgans i teixits.

Les cinc donacions recollides per l’Hospital de Poniente en el que va d’any han fet possible el trasplantament de quatre ronyons i un fetge a cinc pacients en diferents hospitals andalusos i nacionals, segons ha indicat la Junta en una nota.

Juntament amb això, també s’han rebut nombrosos teixits, que faran possible la realització d’intervencions quirúrgiques i tractaments.

L’edat mitjana dels donants s’ha situat en els 61 anys, de manera que una de les donacions ha estat en la denominada modalitat ‘en asistòlia’ o ‘a cor aturat’, mentre que la resta dels donants havien mort per patologies cerebrals.

La coordinació de trasplantaments de l’Hospital de Poniente agraeix a les famílies dels donants la seva immensa generositat, que ha fet possible la recollida dels òrgans i teixits i que permetrà salvar o millorar la qualitat de vida dels pacients trasplantats.

Els òrgans, aquests són enviats a aquells pacients en llista d’espera designats per l’Organització Nacional de Trasplantaments. Els teixits extrets s’envien al banc sectorial de teixits, que en el cas de l’Hospital de Poniente es troba ubicat a Màlaga.

Abans de l’extracció s’assegura la validesa de la donació amb un estudi, tant de l’historial del pacient (sense patologies que poden afectar a l’estat de l’òrgan o teixit) com analític.

El coordinador de trasplantaments de l’Hospital de Poniente, Javier Fierro, ha apuntat que “cada hospital autoritzat compta amb una coordinació hospitalària de trasplantaments la tasca principal de la qual és connectar la generositat i altruisme dels donants i les seves famílies d’una banda, amb les necessitats dels pacients que precisen d’un trasplantament”.

Fierro ha destacat que “la coordinació de trasplantaments també treballa per a l’educació, promoció i difusió de la donació”. En aquesta línia de treball, el centre ha impartit una nova xerrada de sensibilització entre l’alumnat de l’IES Murgi d’El Ejido, en la qual han participat 45 estudiants.

Cada hospital disposa d’un o diversos coordinadors en funció de la seva mida i aquests s’organitzen en xarxes que relacionen hospitals que donen i d’altres que trasplanten, tot això coordinat per l’Organització Nacional de Trasplantaments.

L’Hospital de Poniente s’integra en la xarxa d’hospitals de Màlaga i Almeria, i depèn de l’hospital regional de Màlaga com a centre referent de trasplantaments d’òrgans, tot i que compta amb la col·laboració i suport de l’Hospital Universitari Torrecárdenas, per donar suport en aquells casos en els que fos necessari per culminar amb èxit el procés de donació.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC