Amb aquest reconeixement el centre permet als ciutadans donar els òrgans dels seus éssers estimats.

El Servei d’Acreditació i Autorització del Servei Canari de la Salut ha acreditat a l’Hospital General de Fuerteventura com a centre extractor d’òrgans pel trasplantament, el que permet als ciutadans donar els òrgans dels seus éssers estimats per a la seva utilització clínica i altres pacients que el requereixen per seguir vivint.

L’acreditació respon a la disponibilitat actual de l’àmplia cartera de serveis necessaris en un hospital per assumir el complex procés de la realització d’una donació respecte a tecnologia, recursos, logística i personal especialitzat. Amb això, es posen de manifest els elevats estàndards de qualitat de l’Hospital General de Fuerteventura, incorporant-se a la Xarxa del Sistema Espanyol de Trasplantaments d’Òrgans, que coordinats per l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), situen a Espanya com a líder mundial en la matèria.

La donació d’un òrgan implica la coordinació de nombrosos serveis i equips multidisciplinaris per garantir l’èxit de tot el procediment des de l’extracció fins el trasplantament, passant per la identificació del possible donant, l’autorització de les famílies, certificació, realització de totes les proves analítiques i diagnòstiques i, finalment, l’extracció dels òrgans i el seu posterior enviament al centre trasplantador.

Els serveis implicats en aquest procés estan, entre d’altres, Urgències, Cures Intensives, Anestèsia, Anàlisis Clíniques, Microbiologia, Cardiologia, Pneumologia, Nefrologia, Urologia i Cirurgia General. Així mateix, en aquest tràmit es veuen implicats treballadors de diferents àmbits, des de personal d’informació fins a facultatius; pel que tot el personal hospitalari, sanitari o no, forma part d’aquesta cadena en la qual tots els esglaons són igualment importants i estan immersos en el procés.

En aquest sentit, es recorda que els hospitals acreditats han de garantir el control de qualitat del procés de donació i trasplantaments a través d’un sistema de traçabilitat i biovigilància, segons marca la legislació vigent en aquesta matèria.

Paral·lelament, aquesta autorització obre la porta a la participació de l’Hospital en diferents iniciatives docents realitzades en l’àmbit d’aquests procediments, tant les organitzades a nivell nacional per l’Organització Nacional de Trasplantaments com les de la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de Canàries. Tot això, implica la sensibilització de tots els professionals del centre sobre el procés de donació i trasplantament, ja que la participació de tots és essencial.

Generositat

Des de la Gerència de l’Hospital General de Fuerteventura es considera “una gran aposta l’acreditació del centre per a l’extracció, ja que la donació d’òrgans és la màxima expressió de la generositat, donat que permet salvar vides”. 

Així, el gerent del centre, Jesús Flórez, manté que aquesta acreditació suposa “una responsabilitat assumida pel personal amb entusiasme i la major de les disposicions, intentant estar a l’alçada del gest solidari expressat per donants i les seves famílies, autèntics protagonistes de qualsevol programa de donació i trasplantament. És objectiu de tots posar els recursos necessaris per a permetre exercir el dret de donar a totes les famílies que així ho desitgin”.

 

Font: diariodefuerteventura.com

Notícia traduïda per l’AMTHC