L’Hospital Clínic de Barcelona ha realitzat dos trasplantaments cardíacs de forma simultània amb èxit, sense estar previstos, segons ha informat aquest centre en la seva pàgina web.

L’any 2003 l’Hospital Clínic ja havia efectuat, per primer cop, un doble trasplantament de cor en menys de 24 hores. Aquesta vegada s’havia organitzat un equip complet d’explant i implant per a un receptor en llista d’espera quan aquest centre barcelonès va rebre l’oferiment d’un donant idoni per a un pacient en urgència 0.

Segons ha explicar l’hospital al seu web, davant la impossibilitat de retardar cap dels explants, es va mobilitzar un altre equip complet d’explant i implant, sense estar de guàrdia els seus components, per poder fer el segon trasplantament.

El cap del Servei de Cirurgia Cardiovascular (ICCV), Manel Castellà, va decidir mobilitzar en uns 10 minuts un segon equip per a què l’operació fos un èxit.

“Situació òptima”

“Teníem dubtes, però no volíem ni podíem perdre els cors quan teníem dos pacients en situació òptima per a la intervenció”, ha explicat el doctor Castellà. 

Els professionals sanitaris que van afrontar el segon trasplantament havien acabat el seu torn i van tornar voluntàriament de matinada al quiròfan del Clínic per operar durant més de cinc hores, en una situació límit, ha indicat la cirurgiana cardiovascular Elena Sandoval.

L’Institut Clínic Cardiovascular i el Servei de Cirurgia Cardiovascular ha felicitat i agraït a tots els professionals involucrats en aquests dos trasplantaments cardíacs simultanis.

 

Font: elperiodico.com

Notícia traduïda per l’AMTHC