Castella-La Manxa ha estat la tercera comunitat autònoma del conjunt del país on més ha crescut la donació d’òrgans en el primer trimestre d’aquest any, segons les dades facilitades per l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). En concret, de gener a març del 2019, s’ha produït un increment del 41% en el nombre de donacions registrades a la regió.

Només dues comunitats autònomes han crescut en nombre de donacions per sobre de Castella-La Manxa, Navarra i Múrcia. Darrera de Castella-La Manxa es situen la Comunitat Valenciana i Galícia, amb creixements del 38% i 31%, respectivament, segons l’evolució de l’activitat de la donació d’òrgans i trasplantaments de l’ONT.

De gener a març del 2019, els centres hospitalaris de Castella-La Manxa han registrat un total de 24 donacions d’òrgans.

La taxa interanual de donació es situa en 48 donants per milió de població

Del total de donacions, 19 han estat en mort encefàlica (tres més que en el primer trimestre del 2018), i cinc procedents de pacients en asistòlia.

La donació en asistòlia és la donació d’òrgans i teixits que procedeixen d’una persona a la qual se li diagnostica la mort després de la confirmació del cessament irreversible de les funcions cardiorespiratòries (absència de batec cardíac i de respiració espontània durant més de cinc minuts).

La donació a cor aturat pretén incrementar els trasplantaments

L’obtenció de donants d’òrgans a cor aturat és una de les línies d’actuació en les quals treballa la Unitat Autonòmica de Coordinació de Trasplantaments amb la finalitat d’incrementar el nombre de donacions a Castella-La Manxa.

D’altra banda, durant els tres primers mesos de l’any els equips de trasplantaments dels Complexos Hospitalaris Universitaris d’Albacete i Toledo han realitzat un total de 34 empelts renals.

La decisió de donar òrgans pot oferir una nova oportunitat de viure

La coordinadora de la Unitat Autonòmica de Coordinació de Trasplantaments, María José Sánchez Carretero, ha senyalat que aquestes dades “ens fan ser optimistes, tot i que no ens han de fer baixar la guàrdia i per això seguirem donant un major impuls a la informació, a la formació i a la conscienciació dels ciutadans sobre una decisió, la de donar òrgans, que pot oferir una nova oportunitat de viure o de millorar la vida a altres persones que necessiten un nou òrgan”.

 

Font: diariosanitario.com

Notícia traduïda per l’AMTHC