Científics de l’Institut Wake Forest per a Medicina Regenerativa (Estats Units) estan treballant en un enfoc prometedor pel tractament de la malaltia renal crònica: la regeneració de teixits danyats utilitzant cèl·lules terapèutiques. D’aquesta forma, la teràpia cel·lular podria, en un futur, substituir la necessitat de trasplantaments de ronyó en aquesta patologia.

A l’aprofitar les propietats úniques de les cèl·lules mare derivades de líquid amniòtic, aquests científics nord-americans han demostrat que aquestes cèl·lules podrien potencialment ajudar a recuperar la funció dels òrgans en un model preclínic de malaltia renal.

La malaltia renal és un problema de salut pública mundial i pot manifestar-se en símptomes aguts i crònics. El trasplantament és l’únic mètode de tractament definitiu que restaura la funció renal, però té els seus propis reptes amb el rebuig i la immunosupressió de per vida. Tampoc hi ha suficients òrgans de donants per satisfer la demanda.

“Els nostres resultats indiquen que aquest tipus de cèl·lules mare podria usar-se com una font de cèl·lules universal i podria proporcionar uns estratègia terapèutica alternativa pels pacients que pateixen aquesta malaltia crònica i debilitant”, ha explicat James J. Yoo, l’autor principal de l’estudi, publicat a la revista Tissue Engineering Par A.

En el seu estudi, els investigadors han evidenciat que les cèl·lules mare de líquid amniòtic injectades en un ronyó malalt en un model preclínic condueixen a una millora de la funció renal en base als nivells de rebuigs mesurats després de 10 setmanes.

Els descobriments de la biòpsia van mostrar un dany reduït en el grup de capil·lars on els productes de rebuig es filtren de la sang. “Falta per veure si injectar més cèl·lules o un empelt més eficient de les cèl·lules infoses millora la funció de l’òrgan”, conclou el científic.

 

Font: infosalus.com

Notícia traduïda per l’AMTHCdea recuperar la función de los erar la funcis clantes de riñçonenfermedad renal crcipara el c el hostrado que una combinaciórganos