Compartim amb vosaltres la nota de premsa emesa per l’AMTHC amb motiu de la celebració del Dia del Donant Nacional d’Òrgans i Teixits.

  • Malgrat les bones xifres de donacions registrades l’any passat (48 persones per milió d’habitants), al tancament del 2018 la llista d’espera tenia gairebé 5.000 persones, pràcticament les mateixes que l’any anterior. 
  • Són necessàries més activitats d’informació, conscienciació i sensibilització sobre les donacions, ja que “sense donació no hi ha trasplantament”.
  • Amb motiu del Dia Nacional del Donant d’Òrgans, Teixits i Cèl·lules, l’AMTHC organitzarà diverses taules informatives a hospitals i centres sanitaris de tot Catalunya i la taula rodona “Tres arts: medicina, poesia i pintura” a Girona.

Barcelona, 5 de juny del 2019.- Amb motiu de la celebració del Dia Nacional del Donant d’Òrgans, Teixits i Cèl·lules, l’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya (AMTHC) afirma que són necessàries més activitats d’informació, conscienciació i sensibilització sobre la donació d’òrgans per augmentar el nombre de donants i aconseguir reduir les llistes d’espera.

Malgrat de les bones xifres de donacions registrades l’any passat (48 persones per milió d’habitants), al tancament del 2018 la llista d’espera a nivell nacional tenia gairebé 5.000 persones, pràcticament les mateixes que l’any anterior. Segons dades de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), les xifres per autonomies mostren que n’hi ha 10 amb taxes de donació majors a 60: Cantàbria, La Rioja, Astúries, Extremadura, País Basc, Navarra i Castella i Lleó); tres amb més de 50: Balears, Múrcia i Andalusia; quatre amb més de 40: Canàries, Comunitat Valenciana i Galícia; i tres amb menys de 40: Madrid, Aragó i Castella La-Manxa.

Dades de trasplantaments a Catalunya

El 2018, segons dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), a Catalunya es van realitzar 1.149 trasplantaments. Aquesta xifra es tradueix en un creixement dels trasplantament per cinquè any consecutiu, però les negatives a la donació també han repuntat significativament, arribant al 18,7%, cosa que ha reduït lleugerament el nombre de donants cadàver. Segons el president de l’OCATT, el 2018 van augmentar els trasplantaments hepàtics (13,8%), cardíacs (18,3%), pulmonars (16,9%) i pancreàtics (23,5%).

En relació a les causes del repunt de famílies que declinen les donacions, podria haver-hi influït un canvi en el protocol. Fins fa cinc anys, només es contemplaven els donants d’òrgans un cop els malalts patien una mort encefàlica i la família ho autoritzava posteriorment. És a dir, un cop la persona havia mort és quan es podia decidir si accedir o no a donar els òrgans. Ara no, actualment es demana permís per entrar a la UCI i, amb el malalt en vida i en cas que el diagnòstic no pronostiqui la supervivència de l’afectat, es pot autoritzar la donació d’òrgans. A més, encara hi ha un 3% de famílies que al·leguen dubtes amb la mort encefàlica i un 4% motius religiosos.

Activitats de l’AMTHC amb motiu del Dia Nacional del Donant

Com cada any, amb motiu de la commemoració del Dia Nacional del Donant d’Òrgans, Teixits i Cèl·lules, l’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya (AMTHC) planifica diverses activitats. Aquest any, participem i organitzem les següents:

  • Dissabte 1 de juny vam participar en la Jornada “Donació de Sang, Òrgans i Teixits”, posada en marxa per Pere Puig com a agraïment als donants i dirigida a tota la ciutadania. Com a entitat col·laboradora de la Jornada, vam tenir un estand informatiu on vam proporcionar informació sobre les donacions i els trasplantaments. Els resultats van ser positius: 8 persones es van fer donants de medul·la òssia i 21 d’òrgans i teixits.

 

  • Diumenge 2 de juny vam participar a la “Caminada d’Agraïment al Donant d’Òrgans i Teixits”. Vam sortir de La Pedrera i vam anar fins al monument al Donant, situat a la Sagrada Família. Es va tractar d’una jornada en què totes les associacions de pacients trasplantats, familiars i amics vam retre homenatge i vam donar visibilitat als donants d’òrgans i teixits.

 

  • Dimarts 4 de juny va tenir lloc l’acte “Donació, una decisió fonamentada en els valors” a la Sala “Cotxeres” del Palau Robert de Barcelona. Es va tractar d’un acte diferent on sis convidats de prestigi van debatre sobre la importància dels valors en la decisió de donar. Un debat obert i proper on la ciutadania també va poder ser protagonista. El debat va ser moderat per una periodista i els organitzadors de l’acte van ser Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).

 

  • Avui 5 de juny, a les 19h, coincidint amb el Dia Nacional del Donant d’Òrgans, Teixits i Cèl·lules, tindrà lloc a la Sala Carles Rahola de l’edifici de la Generalitat de Girona, la taula rodona “Tres arts: medicina, poesia i pintura”. La inauguració anirà a càrrec del Sr. Miquel Carreras, gerent de la Regió Sanitària de Girona i hi intervindran la Dra. Núria Masnou, coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta; Laura Geli, escriptora i membre de la Junta de l’AMTHC; i Maria Antònia Mateu Salvà, pintora. El moderador del col·loqui serà Josep Soler, psicòleg.

 

  • També avui 5 de juny organitzarem taules informatives sobre la donació d’òrgans i els trasplantaments en diferents hospitals i centres sanitaris de tot Catalunya: Hospital Verge de la Cinta (Tortosa), Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (Tarragona), Hospital Pius de Valls (Tarragona), Hospital de Mataró, Hospital de Bellvitge, Hospital Germans Tries i Pujol (Badalona), Hospital Joan XXIII (Tarragona), Hospital de Calella, Hospital Vall d’Hebron, Raval de Montserrat de Terrassa i CAP Vilafranca Nord de Vilafranca del Penedès.

Sense donació no hi ha trasplantament

En aquest dia, des de l’AMTHC volem agrair enormement als donants i les seves famílies la seva generositat, altruisme i solidaritat, ja que permeten salvar moltes vides cada any. “Un trasplantament d’un òrgan vital és donar una oportunitat de vida a algú que es troba en greu perill, malgrat la resta de tractaments, és a dir, es tracta d’una acció d’últim recurs”, explica Josep Maria Martínez, president de l’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya (AMTHC).

“Tots hem de tenir en compte que la donació salva vides i el trasplantament és un acte mèdic d’últim recurs, que dóna resultats excel·lents”, afegeix.