Aquesta certificació “és imprescindible pel programa de trasplantaments de l’hospital cordovès”.

El Laboratori d’Histocompatibilitat, pertanyent a la Unitat d’Immunologia i Al·lergologia de l’Hospital Universitari Reina Sofía de Còrdova, ha obtingut de nou l’acreditació per la European Federation for Inmunogenetics (EFI), que manté des del 1997.

Segons ha explicat la Junta en una nota, es tracta d’una certificació “molt important”, donat que “és imprescindible pel programa de trasplantaments de l’hospital cordovès, donat que l’Organització Nacional de Trasplantaments estableix la seva obligatorietat”.

L’objectiu d’aquest programa de certificació és garantir la màxima qualitat possible a l’hora de realitzar els estudis d’histocompatibilitat i immunogenètica.

Per obtenir aquesta acreditació, que gaudeix de gran prestigi internacional, la unitat ha de passar satisfactòriament cada any els controls de qualitat externs organitzats per la Societat Espanyola d’Immunologia i cada tres anys l’acreditació per la Federació Europea.

Concretament, l’EFI ha acreditat l’àrea d’Histocompatibilitat de Serologia i Biologia Molecular. En aquestes seccions es realitzen diversos tipus d’estudis fonamentals pels pacients.

Entre d’altres, segons destaca la responsable de la Unitat d’Immunologia de l’hospital, Aurora Jurado, la relacionada amb la compatibilitat entre el donant i el receptor, donat que “els estudis que realitzem permeten escollir la millor combinació entre donant i receptor, tant en el cas de trasplantament d’òrgan sòlid com de progenitors hematopoètics”. Per realitzar-los, afegeix, “es realitzen estudis genètics i es vigila la presència d’anticossos en el receptor front al donant”.

D’altra banda, els especialistes responsables d’aquestes seccions, Rafael González i Juan Molina, senyalen la importància del treball realitzat per tots els professionals que conformen la unitat i que tenen com a objectiu oferir als pacients i als diferents equips d’altres especialitats “la màxima qualitat en els resultats de les nostres analítiques i en el menor temps possible”.

A més, la Unitat d’Immunologia i Al·lergologia de l’hospital cordovès està acreditada per l’Agència de Qualitat Sanitària d’Andalusia.

Anualment, el Laboratori d’Histocompatibilitat realitza unes 1.300 tipificacions de donants per a trasplantaments d’òrgans sòlids i de progenitors hematopoètics i més de 1.400 estudis d’HLA associat a patologies com malaltia celíaca, espondilitis anquilosant o narcolèpsia, entre d’altres.

 

Font: lavozdecordoba.es

Notícia traduïda per l’AMTHC