El centre oftalmològic especialitzat, primer en volum de trasplantaments de còrnia de tot Andalusia, va realitzar 143 intervencions el 2018.

La Unitat de Trasplantaments de l’Hospital La Arruzafa (HLA), centre oftalmològic especialitzat ubicat a Còrdova, compleix vint anys després de realitzar 1.242 cirurgies i continua posicionat com l’hospital que major volum d’intervencions de trasplantaments de còrnia realitza a Andalusia, un total de 143 el 2018, i el tercer d’Espanya.

Tal i com va explicar el coordinador d’aquesta unitat, l’oftalmòleg Alberto Villarrubia, “per a tots els que formem part d’aquest departament, suposa un motiu d’orgull haver arribat fins aquest punt”.

La Arruzafa, que l’any passat va celebrar vint-i-cinc anys d’història, va aconseguir superar el seu propi rècord d’intervencions en aquesta unitat, realitzant-ne 10 més que el 2017, un fet que “suposa tota una fita per a nosaltres”, va matisar Villarrubia.

Aquest hospital especialitzat, el primer que va ser acreditat per fer aquest tipus d’intervencions quirúrgiques (1999) a la comunitat autònoma andalusa, va dur a terme en la primera dècada de funcionament de la Unitat de Trasplantaments un total de 218 cirurgies, mentre que en el període comprès entre el 2009 i el 2019 va realitzar 1.024 intervencions, una xifra que dedueix un creixement d’un 450% amb respecte als primers anys. A Espanya només hi ha dos centres que estan per endavant de l’Hospital La Arruzafa, ambdós ubicats a la comunitat autònoma de Catalunya.

Tècniques pròpies

Cantais ha matisat que a La Arruzafa, “en els últims 10 anys (2009-2019), el 75% dels trasplantaments que s’han dut a terme són de tipus lamel·lar (parcial)”. Del total d’intervencions fins a la data, un 88% de les cirurgies realitzades són de tipus lamel·lar. 

Segons ha explicat el doctor Antonio Cano, integrant de la Unitat de Trasplantaments, Segment Anterior, Còrnia i Cirurgia Refractiva, “el HLA, d’uns anys a aquesta part, porta desenvolupant tècniques pròpies que han fet que siguem un dels centres que més recursos dedica a la investigació i desenvolupament de tot el relacionat amb aquest teixit ocular”.

A aquest respecte, va matisar que fa un any i mig, la unitat va rebre el màxim guardó europeu que concedeix la Societat Europea de Cirurgia Corneal (Eurcórnea) pel “treball més rellevant” sobre cirurgia corneal. “Aquest treball va ser fruit d’un procés d’investigació coordinat amb cadascun dels nostres departaments que ha durat quatre anys i en el qual seguim treballant”, va detallar.

 

Font: sevilla.abc.es

Notícia traduïda per l’AMTHC