L’Hospital Universitari de La Ribera a Alzira (València) ha realitzat un trasplantament de ganglis i teixits del coll en una pacient que patia un limfedema en el braç dret, convertint-se en un dels primers centres sanitaris públics a Espanya en aplicar aquests microcirurgia de precisió.

Un limfedema és una inflamació de les extremitats superior a causa de l’obstrucció del sistema circulatori limfàtic, la missió del qual és la de participar en la defensa de l’organisme. Es tracta d’una patologia associada al càncer de mama, en especial en pacients que han patit una mastectomia, ja que en ella s’extirpen els ganglis limfàtics axil·lars, fonamentals per a la circulació en el braç, ha explicat el departament de salut en un comunicat.

El cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’Hospital Universitari de la Ribera, José Mallent, ha senyalat que el limfedema “afecta a un 1’% de les dones amb càncer de mama i sol generar-los angoixa o dolor i, fins i tot, en determinats casos pot arribar a ser incapacitant per a la seva vida diària, ja que impedeix tenir els braços estirats o aixecar-los”.

Mitjançant aquesta tècnica quirúrgica, en el braç de la pacient s’han empeltat ganglis limfàtics, venes i artèries extrets de la zona del coll per a què actuïn com a bomba de circulació al sistema limfàtic obstruït i ajuden a reduir el volum d’aquesta extremitat.

El doctor ha destacat “l’impacte psicològic que la intervenció tindrà en la pacient, ja que el limfedema que patia li estava afectant a la seva autoestima i condicionant la seva vida social”.

La pacient, ha explicat, patia un limfedema com a conseqüència del càncer de mama que va partir el 2015 i, després de més de dos anys amb tractaments més conservadors, els especialistes han optat per l’aplicació d’aquesta tècnica.

Aquesta cirurgia de trasplantament de teixits està indicada en aquelles pacients que pateixen un limfedema “molt sever” que no ha respost a tractaments, i en el qual la cirurgia s’ha convertit en “l’única alternativa d’abordatge”.

“Per recuperar la circulació en el braç era necessari localitzar en el cos de la pacient uns ganglis limfàtics i artèries que poguessin ser trasplantats produint el menor dany possible al extirpar-los, i aquests els trobem en el coll o zona submental, que és d’on decidim extreure els teixits”, ha detallat Mallent.

Així mateix, ha apuntat que han hagut d’unir els ganglis del coll amb les venes o artèries del braç “per garantir el flux sanguini”. “Estem parlant de teixits d’un mil·límetre de gruix, el que ha convertit aquesta cirurgia en una intervenció amb una elevada dificultat tècnica”, ha subratllat.

Cinc hores de cirurgia

Per dur a terme aquesta “complexa tècnica” van ser necessàries cinc hores de cirurgia, en la qual van participar un total de set especialistes en cirurgia plàstica, anestèsia i reanimació i personal d’infermeria.

A més a més, ha senyalat que, prèviament al trasplantament del teixit, a la pacient se li va injectar al braç una substància fluorescent (denominada verd d’indocianina) que mitjançant llums infrarojos va permetre localitzar a quina alçada de l’extremitat es trobava l’obstrucció (aixella, colze o canell) i conèixer amb precisió on convenia realitzar l’implant ganglionar.

Segons han informat, es preveu que el braç de la pacient comenci a recuperar el seu volum natural als dos mesos de la intervenció. Per això, la pacient iniciarà en breu una sèrie de sessions de rehabilitació amb l’objectiu de recuperar la mobilitat perduda a causa del limfedema, en un procés en el qual intervindrà un equip multidisciplinari de professionals de cirurgia vascuñar, cirurgia plàstica, fisioteràpia i infermeria.

 

Font: 20minutos.es

Notícia traduïda per l’AMTHC