L’AEMPS ha d’aprovar els assajos pel limfoma no Hodgkin i la leucèmia limfoblàstica aguda del Clínic de Barcelona.

Una nova teràpia per lluitar contra el limfoma no Hodgkin i leucèmia limfoblàstica aguda pot entrar en vigor a finals d’any. Tot depèn que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) doni el vist-i-plau a la primera teràpia CAR-T acadèmica, és a dir, realitzada en un centre hospitalari públic. En aquest cas, es tracta del Clínic de Barcelona i la investigació compta amb el finançament de l’Institut de Salut Carlos III.

La teràpia gènica CAR-T s’ha convertit en “una explosió mundial”, va senyalar Jorge Gayoso, hematòleg de l’Organització Nacional de Trasplantaments. Una fórmula que està canviant la forma de tractar els tumors i que consisteix en modificar els limfòcits T (un tipus de glòbuls blancs encarregats de la resposta immunitària) del propi pacient per a què tinguin capacitat d’atacar les cèl·lules tumorals. A través de l’afèresi, tècnica que permet la separació dels components de la sang, s’obté una quantitat de limfòcits T que es reprogramin, pel que quan es transfondeixen de nou al pacient poden reconèixer específicament les cèl·lules tumorals i atacar-les. Els pacients d’aquestes tècniques són aquells a les altres línies d’actuació, com els transplantaments, han fracassat.

El doctor Álvaro Urbano, cap del servei d’Hematologia i Oncologia de l’Hospital Clínic, va explicar que el setembre de l’AEMPS avaluarà la trentena de casos d’aquest assaig realitzat des de fa cinc anys. Si dóna llum verda, el projecte s’estendrà a altres onze hospitals gràcies als 1,2 milions de l’Institut de Salut Carlos III. “Podem tractar a uns 220 pacients”, va explicar el doctor Urbano. L’única restricció, al ser una investigació acadèmica, és que les cèl·lules no poden anar a l’estranger com sí succeeix amb els treballs de les empreses farmacèutiques.

Dins del SNS

El doctor Urbano va defensar aquest tipus d’investigacions en hospitals enfront a les comercials. Entre d’altres avantatges, no és necessari congelar i això permet que es puguin donar en dues setmanes mentre que les altres triguen quatre setmanes, mentre que en les altres es triga unes quatre setmanes en poder subministrar-les als pacients. Unes indagacions que s’han de realitzar dins del Sistema Nacional de Salut (SNS).

“Estalvia molts costos. Fins a cinc cops”, va recalcar el doctor en una trobada de l’ONT i mitjans de comunicació a Saragossa. Per exemple, un fàrmac de CAR-T costa prop de 300.000 dòlars (uns 267.000 euros) als Estats Units. Actualment, el SNS només finança la teràpia CAR-T tisagenlecleucel, comercialitzada per Novartis (Kymriah), la qual està dirigida a pacients pediàtrics i adults joves de fins a 25 anys amb leucèmia limfoblàstica aguda. La farmacèutica i el SNS han pactat pagar una quantitat que s’abonarà en dues parts: al principi i si als 18 mesos al pacient segueix viu. També es negocia amb Gilead per incorporar el seu medicament al SNS.

D’altra banda, al setembre començarà el primer assaig amb CAR-T per a pacients amb mieloma múltiple si l’AEMPS ho autoritza. Seran trenta pacients els que es tractin contra aquest càncer, que es produeix quan les cèl·lules plasmàtiques creixen sense control. La investigació està liderada pel Clínic de Barcelona i la Clínica Universitat de Navarra, on treballa una eminència mundial com és el doctor Jesús San Miguel, i en el qual participaran l’hospital de Salamanca, el Virgen del Rocío (Sevilla) i el Virgen de la Arrixaca (Murcia).

Pel moment, les teràpies amb CAR-T no s’usen com a medicaments de primera línia i podrien substituir en alguns casos als transplantaments o completar aquest tipus d’operacions.

 

Font: diariosur.es

Notícia traduïda per l’AMTHC