La directora general de l’ONT, Beatriz Domínguez-Gil, ha senyalat que és un procediment que “genera dubtes”.

La directora general de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, ha informat que probablement aquest any rebin una petició oficial per a realitzar el primer trasplantament d’úter a Espanya, procediment que, a dia d’avui, considera “desproporcionat” pel benefici que pot aportar.

A l’esmorzar informatiu ‘Fòrum Salut’, organitzat amb motiu del Dia Nacional del Trasplantament, Domínguez-Gil ha avisat que en el moment en el qual els hi arribi oficialment aquesta petició, per ara només ho saben a nivell extraoficial, ho haurà de valorar el comitè d’ètica assistencial del centre hospitalari que ho sol·liciti i la Comissió de Trasplantaments del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), ja que “genera dubtes”.

“Extraoficialment m’han dit que m’enviaran una petició oficial. Hi ha diversos equips que han expressat en els últims anys del seu interès en dur a terme aquest procediment i, un en particular, ja té un projecte per posar en marxa el trasplantament d’úter”, ha reconegut la directora general de l’ONT.

Un procediment que “genera dubtes”

En aquest punt, Domínguez-Gil ha insistit en què el procediment “genera dubtes” ja que està sometent a la donant a una cirurgia major, el que suposa un risc, de la mateixa manera que al qual s’enfronta la dona receptora, a la qual se li afegeix el risc de la immunosupressió, el qual pot influir en el desenvolupament de l’embrió.

“És cert que ja hi ha una gran experiència de pacients trasplantades que han estat mares, pel que tampoc és impossible, però són un cúmul de riscos que no sabem si són proporcionats per a la finalitat que persegueix que és fer possible la maternitat, no obstant entenc la desesperació d’una dona que vol ser mare i no pot”, ha dit, per avisar que, a més, és necessari plantejar-se també si aquest procés l’ha de cobrir, o no, el Sistema Nacional de Salut.

 

Font: redaccionmedica.com

Notícia traduïda per l’AMTHC