La Malaltia Renal Crónica (MRC) ha crescut gairebé un 30% en l’última dècada, segons l’estudi Global Burden of Disease’ i una anàlisi publicada a la revista Nefrologia que la S.E.N. ha donat a conèixer pel Dia Mundial del Ronyó, que es va celebrar el 14 de març.

A més, és una malaltia que compta amb un infradiagnóstico del 40% i que en molts casos es detecta en la seva fase més avançada. El 25% dels afectats no coneix la seva situació en la fase inicial, el que complica el seu abordatge i posterior tractament. Per això, els nefròlegs i els pacients, amb motiu del Dia Mundial del Ronyó, pretenen fer una crida a la societat per conscienciar, de les malalties renals, del seu creixement i la importància de la seva prevenció i el diagnòstic precoç.

S’estima que 850 milions de persones pateixen malaltia renal a tot el món, que causa aproximadament 2,4 milions de morts a l’any, sent una de les causes de mortalitat que més ràpid creix. Segons diversos estudis, més del 10% de la població adulta té malaltia renal.

A més, la insuficiència o lesió renal aguda, principal causa de la MRC, afecta a més de 13 milions de persones i causa prop d’1,7 milions de morts. Només a Espanya la mortalitat per MRC es situa en el 9%, sent les seves principals causes de mortalitat les malalties cardiovasculars i les infeccions. Dels 7 milions de persones que pateixen MRC, 60.000 estan en Tractament Renal Substitutiu (TRS), és a dir, requereixen tractaments d’hemodiàlisi, diàlisi peritoneal o trasplantament per substituir la funció dels seus ronyons. El grup més vulnerable a MRC en TRS són aquells que oscil·len entre els 65 i 74 anys. A més, té un major impacte en homes que en dones.

La prevalença de la MRC en TRS a Espanya ha crescut gairebé un 30% en l’última dècada. La prevalença d’aquesta malaltia va passar de 994 pacients per milió de població el 2008 a 1.284 el 2017 segons l’últim Registre de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN) i l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

María Dolores del Pino, presidenta de la Societat Espanyola de Nefrologia, ha explicat que aquest increment de la incidència de la MRC està relacionat amb causes com l’envelliment de la població, la diabetis, les malalties cardiovasculars, l’obesitat, la hipertensió arterial o el tabaquisme.

En aquest context, la presidenta de la S.E.N. ha posat el focus en la “necessitat” d’intensificar les estratègies de prevenció i detecció precoç, potenciant-lo en els serveis d’Atenció Primària i altres àmbits, el que permetria reduir el dany renal i augmentar les possibilitats de supervivència.

‘Codi ronyó’ i recomanacions de salut renal

Amb l’objectiu de conscienciar a la societat sobre la salut renal, S.E.N. ha desenvolupat el programa ‘Codi Ronyó’, que inclou campanyes d’educació sobre salut renal, accions interdisciplinàries amb professionals de l’AP i jornades de sensibilització amb representants polítics. A més, la S.E.N. traslladarà aquesta iniciativa a diferents parlaments de comunitats autònomes per a què li donin suport.

Amb aquesta iniciativa busca sensibilitzar a la població sobre la importància dels hàbits saludables enfront a la prevenció de la Malaltia Renal Crònica. Des d’aquesta societat aconsellen portar una dieta equilibrada, fer exercici de forma regular, evitar el sobrepès, ingerir gran quantitat d’aigua en lloc de sucs o refrescos i deixar el tabac i l’alcohol. Es suggereix portar una dieta rica en aliments frescos, en verdures, llegums, fruites i el peix i les carns blanques.

D’altra banda, els nefròlegs recomanen controlar la pressió arterial, cuidar la quantitat de sal en els àpats, només prendre medicaments prescrits pel metge, realitzar anàlisis de sang i orina, anar a les revisions necessàries i evitar l’abús d’antiinflamatoris.

 

Font: diarioenfermero.es

Notícia traduïda per l’AMTHC