La viceconsellera de Salut de la Junta d’Andalusia, Catalina García, ha ressaltat durant una jornada organitzada per l’hospital Reina Sofía per commemorar el 40 aniversari del primer trasplantament, que la “història dels trasplantaments de tot Espanya es pot contemplar a través del programa de Còrdova”.

García ha realitzat un agraïment a 40 anys de generositat, que durant tants anys de forma anònima o personal o les seves famílies que en un moment d’extrem dolor van decidir convertir aquell moment d’esperança de vida per ajudar a tantes famílies.

“Aquest primer esglaó que ha suposat l’èxit d’aquest programa de trasplantaments i el segon són uns professionals compromesos amb una meta, que l’han posat tan summament lluny que mai l’aconsegueixen però que va deixant nombrosos èxits. El meu reconeixement als professionals que han aconseguit que després de 40 anys seguim innovant a Andalusia i especialment a Còrdova, que s’ha convertit en centre de referència pel trasplantament i la donació de molts òrgans”, ha afegit.

La viceconsellera de Salut ha insistit en què s’ha de seguir fent una crida a la donació de sang i d’òrgans, per donar vida a la nostra terra i fora.

D’altra banda, la directora gerent de l’hospital Reina Sofía, Valle García, ha ressaltat que les jornades suposen “un homenatge a aquest primer trasplantament realitzat fa 40 anys i a aquells éssers generosos que d’una o altra forma han fet possible el regal de la vida. Recordarem cadascuna de les fites aconseguides, a conèixer com han anat evolucionant cada tipus de trasplantament i apropar-nos a l’experiència de professionals i de pacients. Són prop de 7.800 trasplantaments d’òrgans i teixits el que s’han dut a terme en el Reina Sofía en aquests 40 anys, gràcies a més de mil donants. Tot i que l’important no són les xifres, sinó el testimoni i la vida que hi ha darrere de cadascuna d’aquestes donacions”.

“El Reina Sofía ha fet una aposta ferma per la donació i per l’activitat trasplantadora i, sobretot, des dels professionals que han pretès sempre estar a l’avantguarda, superar-se dia a dia i ha estat possible gràcies al suport de la coordinació autonòmica i de l’ONT i l’estimació que hem rebut de les associacions de pacients i persones trasplantades”, ha incidit la directora gerent.

Valle García ha avançat els nous reptes pendents de desenvolupar, noves intervencions quirúrgiques com el trasplantament renal creuat o investigacions que ens permetin comptar amb noves alternatives per a les persones que necessiten un òrgan i un teixit; seguir treballant en la introducció de la dona en el trasplantament i aconseguir el 100% d’acceptació familiar a la donació.

Les jornades compten també amb la intervenció de Beatriz Domínguez-Gil, directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), que ha remarcat que “Andalusia ha passat de ser una comunitat en blanc i negre en matèria de trasplantaments a ser una regió a l’avantguarda en trasplantaments en tot el territori nacional i en el món i és un primer pas cap a la construcció del que és Espanya en trasplantaments que és un referent a nivell internacional”.

Domínguez-Gil ha posat èmfasi en què “no hi ha cap intervenció en salut que tingui un impacte semblant que la donació. Una donació d’òrgans que permet realitzar sis trasplantaments suposa més de 50 anys de vida i una donació que permet trasplantaments aproximadament 30 anys de vida. L’impacte en salut que té el gest de la donació és difícil d’imaginar. Particularment el trasplantament renal és cost-efectiu en comparació amb la diàlisi. Cinc anys d’un trasplantament renal per pacient suposa un estalvi de 160.000 euros en comparació amb l’hemodiàlisi i de 90.000 amb la diàlisi peritoneal. La donació i el trasplantament contribueixen a la sostenibilitat del sistema sanitari. És un gest que ens permet que aflori a la superfície el tipus de valors pels quals es caracteritza la nostra ciutadania”.

D’altra banda, el coordinador autonòmic de trasplantaments, Juan José Egea-Guerrero, ha participat en una taula rodona on ha recordat la importància d’assolir el 100% d’acceptació a la donació. “A nivell nacional les marques que se’ns posen pel 2022 que és aconseguir els 50 donants per milió de població Andalusia l’ha consolidat, el Reina Sofía per suposat que també. Hem de treballar en aquest sostre utòpic que és poder donar resposta de les necessitats de la ciutadania d’ajudar a d’altres persones i de treure a pacients de la llista d’espera”, ha manifestat.

 

Font: diariocordoba.com

Notícia traduïda per l’AMTHC