Una tècnica pionera en la Comunitat Valenciana. L’Hospital La Fe de València ha realitzat, per primer cop a la regió, un explant hepàtic de donant viu mitjançant cirurgia mínimament invasiva per laparoscòpia en 3D, el d’una mare que ha donat part del seu fetge sa al seu fill, de dos anys.

La intervenció, realitzada el passat mes de desembre, va suposar el trasplantament hepàtic número 2.580 realitzat a l’Hospital La Fe i en ella van participar més de 30 professionals de l’àrea pediàtrica i d’adult, segons un comunicat de la Generalitat Valenciana.

Segons el responsable de la Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantament de l’Hospital La Fe, Rafael López Andújar, la novetat d’aquest cas va ser extreure a la donant part del seu fetge per cirurgia mínimament invasiva en 3D.

Aquesta tècnica permet tenir una visió més real, facilitant una dissecció més fina i precisa en cirurgies complexes, ja que optimitza la visualització de les estructures i atorga una profunditat que no s’obté amb la visió tradicional en 2D.

A més, l’abordatge laparoscòpic aporta importants avantatges respecte a la cirurgia convencional, ja que és menys agressiva, menys dolorosa, evita la gran cicatriu que deixa la cirurgia oberta obtenint així millors resultats estètics i, per tant, suposa també una més ràpida incorporació a la rutina diària del donant.

Només hi ha dos centres a Espanya que realitzen aquest tipus d’intervenció, pel que la incorporació d’aquestes noves tècniques de donació hepàtica a La Fe posa de manifest l’interès dels seus professionals per la innovació i el compromís d’oferir als pacients les tècniques més noves i punteres.

Evolució favorable de mare a fill

“Actualment, tant la donant com el receptor evolucionen favorablement”, segons ha comunicat el doctor Juan José Vila Carbó, cap del servei de Cirurgia Pediàtrica de l’Hospital La Fe.

El trasplantament de fetge és una alternativa terapèutica perfectament estandarditzada en l’actualitat i que permet salvar la vida de molts pacients amb estadis finals de malalties hepàtiques o amb algun tipus de tumor primari i metastàsic.

Tot i que Espanya és el país líder en donacions d’òrgans no és possible atendre tota la demanda que existeix, pel que ocasions especials com són els pacients pediàtrics es recorre a la donació hepàtica de donant viu, que consisteix en què un familiar o persona relacionada amb el pacient, dona part del seu fetge per a què pugui efectuar-se el trasplantament.

La Fe és l’hospital a la Comunitat Valenciana que més trasplantaments ha realitzat en números absoluts (315 trasplantaments d’òrgans), i el segon a nivell nacional.

Durant el 2018, es van dur a terme 123 trasplantaments renals, 93 trasplantaments hepàtics, 34 trasplantaments cardíacs, 55 trasplantaments de pulmó i 10 trasplantaments de pàncrees.

 

Font: abc.es

Notícia traduïda per l’AMTHC