S’han realitzat trasplantaments en 321 pacients amb edats compreses entre els 18 mesos i els 21 anys.

L’Hospital La Fe de València ha realitzat 421 trasplantaments renals pediàtrics des de l’inici del progama el 1979, pel que aquests dies es celebra el 40 aniversari del primer realitzat a la Comunitat Valenciana, segons ha informat la Generalitat.

Aquesta xifra de trasplantament s’han realitzat en 321 pacients, amb edats compreses entre els 18 mesos i els 21 anys; de manera que des de l’any 2009 les unitats de Nefrologia i Urologia Pediàtriques de l’Hospital La Fe, són centre de referència nacional per a trasplantament renal infantil.

Per aquest motiu, Mònica Almiñana, gerent del departament València La Fe, ha destacat aquest caràcter de referència “ja que si els aniversaris ens permeten aturar per fer una valoració del passat i el present, sempre ens ajuden a més a apropar-nos al futur i seguir avançant en tractaments i solucions que millorin la qualitat de vida de cada pacient”.

“En el cas concret del trasplantament renal infantil, la donació de vivo i el trasplantament prediàlisi són unes millores fonamentals en la supervivència sent els objectius en els quals hem de seguir treballant”, ha afegit.

En aquest sentit, Rafael Zaragozá, coordinador autonòmic de trasplantaments de la conselleria de Sanitat, ha destacat la posició puntera de l’Hospital La Fe en l’àmbit del trasplantament nacional.

“Actualment, Espanya és un país líder a nivell mundial en matèria de trasplantaments, i això és gràcies al gran treball dels professionals de totes les àrees implicades. Dins d’aquest àmbit, La Fe segueix sent líder nacional en trasplantament de cor i de fetge, així com referència nacional en el trasplantament renal, tant infantil com d’adults”. 

Tal i com ha recordat Santiago Mendizábal, cap de secció de Nefrologia Pediàtrica, “el 9 d’abril del 1979 es va realitzar a La Fe el primer trasplantament renal pediàtric practicat en un hospital infantil d’Espanya, dut a terme gràcies fonamentalment al treball dels doctors José Miguel Simón, Isabel Zamora i Fernando García Ibarra”.

“A més, va ser el primer trasplantament de ronyó de la Comunitat Valenciana, ja que el programa d’adults va començar el 1980 a l’hospital La Fe, organitzat pel doctor Luis Pallardó”, ha afegit.

Com ha senyalat Mendizábal, “actualment el 45% dels pacients que rep un trasplantament no ha passat per diàlisi i s’ha comprovat una millor qualitat de vida en general i una millora notable en la supervivència de l’empelt, amb l’ajuda actual d’una millor teràpia immunosupressora”.

 

Font: levante-emv.com

Notícia traduïda per l’AMTHC