Ja fa un any des que l’Hospital de Poniente forma part de la xarxa de centres donants d’òrgans. I el balanç d’aquest primer exercici ha estat positiu. En aquest sentit, cal ressaltar que el 2018 es va consolidar com un any molt satisfactori i que va superar les expectatives inicials, segons Javier Fierro, Coordinador Hospitalari de Trasplantaments. Explica que la perspectiva pel primer any era en torn a 2 o 3 donants i que finalment ha estat de 5. “S’han superat les nostres millors expectatives i això és fidel reflex de la solidaritat de la gent del Ponent”, reconeix Fierro.
Dels 5 donants, 2 van donar només òrgans; altres 2 van donar només teixit; i 1 va poder donar ambdós. Concretament, els òrgans que es van donar van ser un fetge i quatre ronyons.
No obstant, a més dels bons resultats, un dels fets més destacables d’aquest balanç és l’augment de l’edat mitjana de les persones donants, que actualment és de 68 anys i fluctua entre els 61 i els 81. Respecte a aquest canvi de tendència, el Coordinador Hospitalari de Trasplantaments explica que està motivar per l’augment de la qualitat de vida amb la qual s’arriba a la vellesa i que permet en molts casos “arribar als 80 anys d’edat amb una qualitat de vida excel·lent i una activitat física envidiable”.
Les xifres
Des de l’Hospital del Poniente expressen la seva satisfacció, ja que en el seu primer any com a centre donant han aconseguit entrar en el rànquing d’hospitals andalusos i posicionar-se a l’alçada d’alguns com, per exemple, el d’Osuna, Valme o San Cecilio a Granada.
I és que, en consonància amb el bon any de l’Hospital del Poniente, a nivell autonòmic les dades també són encoratjadores. Durant el 2018 es van realitzar 931 trasplantaments d’òrgans, o el que és el mateix, 2,5 de mitjana al dia; 567 trasplantaments de còrnia, 26 vàlvules cardíaques, 12 de pell, i 3.592 trasplantaments osteotendionosos, uns 10,4 al dia. En aquesta última dada posa el focus Javier Fierro per destacar la importància dels teixits i la donació dels quals sembla més desconeguda. I és que, a diferència dels òrgans, el teixit pot romandre emmagatzemat durant anys sense patir deteriorament i presenta molts menys problemes de compatibilitat o rebuig.
Precisament per donar major difusió al banc d’òrgans i teixits i que la informació arribi a la població, l’Hospital del Poniente té previst aquest any reunir-se amb diversos centres escolars, on nens i nenes de totes les edats aprendran en què consisteix la donació, com formar part de la xarxa i quines amb els beneficis de sumar-se a un acte tan solidari.
L’objectiu és normalitzar la decisió de ser o no donant d’òrgans i teixit en el testament vital, a l’igual que es decideix amb antelació si ser enterrat o incinerat. Haver pres aquesta decisió de manera anticipada i amb el consens de la família permet “agilitzar aquest procés dolorós en el qual gairebé al final els familiars han de decidir què fer”, explica Fierro. També permet agilitzar els processos mèdics a través dels quals es determina si una persona pot donar finalment o no.
Javier Fierro acaba enviant un missatge amb què fa una crida a les persones d’Almeria a informar-se i implicar-se i perdre la por perquè “d’alguna forma, donar salva la vida a la gent” i especifica que “en alguns casos està clara la rellevància de donar òrgans, però en altres, donar teixit pot millorar la qualitat de vida fins el punt de què una persona surti d’una situació d’invalidesa”. Finalment, sentencia: “la donació és un bé a tots i ens fa millors com a societat”.
Font: lavozdealmeria.com
Notícia traduïda per l’AMTHC