La donació d’òrgans ha augmentat un 11% i els trasplantaments un 10% en el primer trimestre de l’any en comparació amb el mateix període del 2018, segons va informar la directora general de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, en l’esmorzar informatiu Fòrum Salut, organitzat amb motiu de la celebració ahir dimarts del Dia Nacional de Trasplantament.

Es tracta d’un creixement “espectacular” que, a data de 15 de març i, tal i com ha suggerit Domínguez-Gil, si segueix així podria significar que a finals d’any augmentarà en un punt la taxa de donació, que actualment es troba en 48 donants per milió de població, si bé ha avisat que encara és “molt aviat” per assegurar aquestes dades.

Així mateix, en trasplantament renal s’ha recorregut en aquest primer trimestre de l’any a donant viu en el 10% dels casos, sent les dones les que més donacions en viu realitzen. La donació en asistòlia segueix en augment, si bé Domínguez-Gil ha recordat que és “complicada” ja que en aquest procés es lluita “contra el temps”. “El repte actualment és el trasplantament cardíac en asistòlia”, ha puntualitzat.

D’altra banda, la directora general de l’ONT ha informat que des de la gestació del programa de trasplantament renal creuat (programa que combina parelles de donant-receptor incompatibles per formar parelles compatibles entre si), ja s’han realitzat 215 trasplantaments, amb una participació de 15 donants.

Aquest any ja s’ha realitzat una cadena de trasplantament gràcies a un bon samarità, una persona que de manera altruista dóna un òrgan (fins ara sempre ha estat un ronyó) a una persona que no coneix per a què, a partir d’aquí, s’estableixi una cadena de trasplantaments. En aquesta ocasió es tracta d’una dona que ha facilitat una cadena de quatre procediments de trasplantaments.

Finalment, la directora general de l’ONT ha comentat que ja s’estan realitzant donacions d’òrgans de persones infectades pel virus de l’hepatitis C (VHC) per a pacients no infectats. En concret, ja s’han realitzat 10 trasplantaments de donants infectats pel virus a receptors negatius. Un procés que ha estat un “èxit”. “Estem aconseguint donar sortida a òrgans que d’una altra forma no tenien”, ha conclòs.

 

Font: elindependiente.com

Notícia traduïda per l’AMTHC