Investigadors de l’Institut Maimónides d’Investigació Biomèdica de Còrdova (IMIBIC) i de l’Hospital Universitari Reina Sofía avaluen la utilitat de la biòpsia líquida en el càncer de fetge, un treball d’investigació que ha demostrat que, després de la cirurgia, molts pacients mantenen cèl·lules tumorals circulants durant més d’un mes, el qual els exposa a un risc de reaparició del tumor en el futur.

Segons ha indicat l’Institut en una nota, el grup d’investigació que estudia les malalties hepàtiques, dirigit pel doctor Manuel de la Mata, és molt actiu en el camp del càncer de fetge i del trasplantament hepàtic. Des de l’any 2015, una de les seves línies d’investigació es centra en la utilitat de la biòpsia líquida en pacients amb hepatocarcinoma que seran sotmesos a extirpació del tumor, bé mitjançant resecció quirúrgica o mitjançant trasplantament de fetge.

Aquest treball ha demostrat que, després de la cirurgia, molts pacients mantenen cèl·lules tumorals circulants durant més d’un mes, el qual els exposa a un risc de reaparició del tumor en el futur. No queda clar quins mecanismes posa en marxa el tumor en aquests casos per enganyar al sistema de defenses humà de forma que no detecti i elimini les cèl·lules tumorals circulants.

En l’actualitat, el grup GC02 de l’IMIBIC s’ha proposat anar més enllà i estudiar, no només el fenomen d’alliberament de cèl·lules de l’hepatocarcinoma a la circulació sanguínia, sinó a més analitzar les mateixes per desemmascarar els mecanismes d’evasió al sistema immune, així com determinar la seva potencialitat per nidificar en altres òrgans i formes metàstasis. Aquest projecte podrà finalment dur-se a terme a partir del 2019 gràcies al finançament obtingut en convocatòria pública competitiva atorgada per l’Institut de Salut Carlos III.

Amb això s’espera avançar en el coneixement d’aquesta malaltia, per així desenvolupat estratègies de tractament més eficaces que permetin millorar l’esperança de vida dels pacients amb càncer de fetge.

Sobre l’hepatocarcinoma

El càncer de fetge anomenat hepatocarcinoma és la principal causa de mort en pacients amb cirrosi hepàtica. La biòpsia del tumor no sol ser necessària pel diagnòstic donat que les proves d’imatge (TAC i ressonància) són altament específiques. A això s’ha d’afegir el fet que la biòpsia de fetge és una tècnica complexa, molesta pel pacient i no exempta de riscos. Això fa que l’hepatocarcinoma sigui l’únic tumor maligne que no precisa ser analitzat al microscopi previ al seu tractament.

La majoria dels tumors, particularment l’hepatocarcinoma, són capaços de llançar cèl·lules cancerígenes a la sang per així créixer i desenvolupar metàstasi, fins i tot en òrgans allunyats del tumor inicial. La biòpsia líquida és una tècnica revolucionària en el camp de l’oncologia, la qual permet, a partir d’una mostra de sang de només sis mil·límetres, localitzar i aïllar cèl·lules tumorals circulants. D’aquesta manera, és possible extreure informació directa del tumor sense necessitat de sotmetre al pacient a procediments diagnòstics de risc.

El seguiment al llarg del temps amb biòpsia líquida repetida ofereix informació sobre els canvis que tenen lloc en el tumor, el que permetria al metge conèixer en temps real els mecanismes que el tumor desenvolupa per fer resistent als tractaments, i així poder avançar-se a la progressió de la malaltia.

 

Font: infosalus.com

Notícia traduïda per l’AMTHC