L’Hospital de La Princesa va celebrar el 14 de febrer amb pacients supervivents i professionals sanitaris els seus 2.000 trasplantaments de medul·la òssia, realitzats pel Servei d’Hematologia des de la seva creació el 1982.

El centre sanitari manté una mitjana anual d’uns 60 trasplantaments a l’any dels quals gairebé el 60% dels trasplantaments hematopoètics realitzats han estat de tipus al·logènic, molts d’ells complexos, ha informat la Comunitat de Madrid en un comunicat.

A l’acte va anar-hi el conseller de Sanitat del Govern regional, Enrique Ruiz Escudero, que va clausurar els actes de celebració.

Els trasplantaments de medul·la òssia al·logènics són aquells en els quals el pacient rep cèl·lules mare procedents d’un donant familiar HLA compatible.

Quan no pot ser un familiar, es precisa d’un donant altruista dels registres internacionals, coordinat pel Registre de Donants de Medul·la (REDMO) i l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

El cap de servei d’Hematologia, Adrián Alegre Amor, i tot el seu equip assistencial, són experts i referència de totes aquestes modalitats de trasplantaments a Espanya, amb una dilatada experiència que va començar amb la realització del primer d’ells el 1982.

Gràcies a una millor selecció dels donants i les teràpies de suport, la mortalitat relacionada amb el procediment s’ha reduït significativament en aquestes tres dècades, i els resultats clínics reflecteixen que més del 70% dels pacients obtenen un resultat favorable.

Madrid, líder en trasplantaments de medul·la òssia

Madrid es líder a Espanya en aquest tipus de trasplantaments. El 2017, segons les dades oficials de l’ONT, es van realitzar 598; a Catalunya, 573; i a Andalusia, 510.

Aquest mateix any, l’Hospital Universitari de La Princesa va ser el que major nombre de trasplantaments de progenitors hematopoètics al·logènics no emparentats va realitzat, en total, 17.

La Unitat de Trasplantaments de Medul·la de l’Hospital Universitari de La Princesa, va ser totalment reformada l’any 2012, quan es van incorporar comoditats pels pacients com connexió WiFi individualitzada, una bicicleta estàtica per a la recuperació física o habitacions individuals amb aïllament complet.

200 assajos clínics en els últims 10 anys

La investigació i la docència són els punts forts d’aquest Servei que està inclòs en l’Institut d’Investigació Sanitària del centre, havent-se dut a terme més de 200 assajos clínics en els últims 10 anys, amb importants avenços en el tractament dels pacients hematològics.

Aquest Servei va obtenir la Medalla de Plata de la Comunitat de Madrid l’any 2008 i el premi Best in Class 2011 al millor Servei d’Hematologia d’Espanya en atenció al pacient.

A més del director gerent de l’Hospital Universitari de La Princesa, Fidel Illana; el cap de servei, Adrián Alegre, i la cap de la Unitat de Trasplantament, Ángela Figuera, han participat José María Fernández-Rañada, fundador d’aquest servei i actual cap del servei d’Hematologia, Rafael Matesanz; el responsable tècnic del Pla Nacional de Medul·la Òssia, Jorge Gayoso; el cap del servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic de València i president del Grupo Espanyol de Trasplantament (GETH), Carlos Solano; i el director del Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia, Enric Carreras.

 

Font: infosalus.com

Notícia traduïda per l’AMTHC