Cèl·lules B-1 funcionals derivades de cèl·lules mare embrionàries de ratolí són capaces d’empeltar-se a llarg termini i secretar anticossos naturals després del trasplantament en ratolins, informen investigadors en un article publicat a la revista Stern Cell Reports. Els científics estan interessats en les cèl·lules B-1 generades a partir de cèl·lules mare pluripotents perquè podrien provar-se com un agent terapèutic per una àmplia gamma de trastorns immunològics.

“Encara és un repte produir cèl·lules immunitàries trasplantables a partir de cèl·lules mare embrionàries de ratolí, pel que obtenir cèl·lules B-1 funcionals trasplantables a partir de cèl·lules mare embrionàries de ratolí és un avenç significatiu en el camp”, afirma l’autor principal de l’estudi, Momoko Yoshimoto, del Centre per a Cèl·lules Mare i Medicina Regenerativa a l’Escola de Medicina McGovern, a UTHealth, a Houston (Estats Units). “El missatge és que una part de les cèl·lules immunitàries pot ser reemplaçada per teràpies cel·lulars que empren cèl·lules mare pluripotents en el futur”, afegeix.

Les cèl·lules mare hematopoètiques en la medul·la òssia adulta, el teixit suau i esponjós en el centre de la majoria dels ossos, proporcionen diverses cèl·lules sanguínies al llarg de la vida. Els trasplantaments de cèl·lules mare hematopoètiques s’usen ara habitualment per tractar a pacients amb càncer i altres trastorns de la sang i els sistemes immunitaris. Però amb els mètodes in vitro actuals, és un repte produir cèl·lules mare hematopoètiques que recapitulen les propietats de les cèl·lules en organismes vius sense manipulació genètica.

En particular, el trasplantament de medul·la òssia pot no reconstituir algunes cèl·lules immunitàries anomenades B-1, que produeixen anticossos d’immunoglobulina M (IgM), el primer tipus d’anticòs que el sistema immunitari produeix per combatre una nova infecció. A més dels pacients que reben trasplantaments de cèl·lules mare, la deficiència d’IgM també es presenta en persones amb alguns tipus de càncer, malalties autoimmunes, afeccions al·lèrgiques i trastorns gastrointestinals, el que eleva el risc d’infeccions potencialment mortals.

Sense necessitat de modificacions genètiques

En el nou treball, Yoshimoto i els seus col·legues van demostrar que es poden generar cèl·lules B-1 trasplantables i funcionals a partir de cèl·lules mare embrionàries de ratolí sense modificacions genètiques. Els científics van superar les barreres prèvies que impedien aquesta gesta mitjançant l’ús de línies cel·lulars d’alta qualitat per donar suport al desenvolupament de les cèl·lules B. Després de ser trasplantades a ratolins receptors, els progenitors B derivats de cèl·lules mare van madurar en cèl·lules B-1 que es van mantenir durant més de sis mesos i van secretar anticossos IgM naturals.

“Produir progenitors B-1 funcionals in vitro a partir de cèl·lules mare embrionàries de ratolí és un pas important per desenvolupar una teràpia cel·lular per proporcionar IgM natural i cèl·lules B-1 innates que poden no ser proporcionades pel trasplantament de medul·la òssia”, afegeix Yoshimoto.

En estudis futurs, els científics intentaran generar cèl·lules B a partir de cèl·lules mare pluripotents induïdes per l’home, que poden utilitzar-se per a la teràpia cel·lular per tractar a pacients amb trastorns immunològics. “Aquest és només el primer pas en un llarg procés per traduir els nostres descobriments als humans”, conclou Yoshimoto.

 

Font: infosalus.com

Notícia traduïda per l’AMTHC