Galícia ha arribat als 8.000 trasplantaments aquest mes de març que l’any 1981 es va realitzar la primera intervenció quirúrgica d’aquestes característiques en els centres sanitaris del Servizo Galego de Saúde, sent més de la meitat de ronyó i de fetge.

L’Axencia de Doazón de Órganos e Sangue (ADOS) ha destacat que el 2018 Galícia va batre el seu rècord anual, amb 354 inteervencions, registrant una mitjana d’un trasplantament diari.

Així, l’organització ha destacat que aquesta intensa activitat es va poder materialitzar gràcies a la solidaritat dels 116 donants d’òrgans i les seves famílies, la xifra més elevada des de la posta en funcionament del programa de trasplantaments a Galícia.

Per xifres acumulades, des del 1981 fins el 2019 s’han realitzat 4.203 trasplantaments de ronyó, 2.229 de fetge, 810 de cor, 647 de pulmó i 111 de pàncrees.

Disminució de les negatives

Una altra dada destacable és la taxa de negatives familiars, que es va situat en un índex de 16,5%, la xifra més baixa des de l’inici de l’activitat de trasplantaments, i que suposa una disminució de cinc punts amb respecte a l’any anterior.

A Galícia, en l’actualitat, hi ha 11.565 persones amb targeta de donant, de les quals 3.916 es corresponen amb les realitzades al 2018.

El Servizo Galego de Saúde i l’ADOS ha realitzat un reconeixement públic als donants i a les seves famílies per la seva “valentia, la fortalesa i la generositat, que mostren en aquests moments difícils”, un agraïment que estenen al “conjunt de la societat i als professionals dels hospitals gallecs”, que possibiliten “que les xifres de trasplantaments es mantinguin a Galícia”.

 

Font: lavozdegalicia.es

Notícia traduïda per l’AMTHC