El passat dia 8 de febrer vam ser presents a l’INS Pablo Ruiz Picasso, situat en el barceloní barri de Ciutat Meridiana, per realitzar unes sessions de conscienciació sobre la donació d’òrgans, sang i teixits. Les sessions, realitzades en torns de matí i tarda als alumnes de 4t d’ESO, tractaven de conscienciar els adolescents sobre la importància de la donació d’òrgans i sang i es tracta que arribin ells mateixos a descobrir que la donació està sempre basada en els valors de solidaritat, generositat, altruisme i anonimat.

 

Al llarg d’aquesta amena xerrada, guiada per en Josep Lluís, tresorer de l’ath.cat i en Pere, vocal de la junta, tots dos voluntaris de l’associació, es desglossen els tipus de donacions en sang, teixits, medul·la òssia i òrgans. S’expliquen les diferències entre cadascuna d’aquestes necessitats de donació, qui pot donar què i qui pot rebre-ho, fent-los arribar a la conclusió que tots podem necessitar la donació al llarg de la vida i tots podem ser donants. Per fer més dinàmiques aquestes sessions, es posen vídeos, per exemple el d’una jove que al complir divuit anys decideix celebrar-ho donant sang per primera vegada.

És important fomentar els valors de la donació en els adolescents perquè si ja coneixen que es pot donar, ja sigui sang, medul·la òssia o òrgans en cas de defunció, és més fàcil que s’animin a fer-ho en el futur. Si veuen, a través dels voluntaris de l’associació que acudeixen a aquestes xerrades, que gràcies a aquestes donacions hi ha gent que pot continuar vivint, segur que tindran més ganes d’ajudar i que, igualment, si són ells els que necessiten la donació, no tindran tanta por com en podria tenir algú que mai no hagi tingut a prop o hagi escoltat la història d’una persona trasplantada.

 

En aquestes sessions també s’anima els alumnes a parlar a casa sobre la donació i a comentar amb els seus pares o tutors la seva voluntat solidària de donar. D’aquesta manera, si en algun moment succeeix l’ocasió, la família tindrà clara quina era la voluntat del seu fill, filla o familiar. És més fàcil, entre tots, crear una societat més solidària i conscienciada sobre la donació. Per això, a l’ath.cat, sempre estem disposats a crear aquest tipus de sessions dinàmiques per a tota mena d’alumnes i grups socials.