El mètode s’aplicarà per controlar les hemorràgies internes i evitar complicacions de compressió.

El cirurgià general i digestiu Juan José Segura, conegut per la seva atenció a les persones que arriben al seu hospital de Son Espases (Mallorca) després de protagonitzar un cas de ‘Balconing’, està en procés de patentar internacionalment una nova tècnica per controlar les hemorràgies internes després d’aquest impacte o un altre semblant, com el dels accidents de trànsit, aclareix l’especialista. Aquest invent consisteix en utilitzar un plàstic i col·locar-lo al voltant del fetge, envoltant-lo completament: una espècies ‘d’envasat al buit’ que ja s’emprava durant les guerres mundials.

“Quan el fetge es trenca, comença a sagnar perquè s’obre com si fos un llibre. Amb les compreses busquem comprimir i que a més el fetge recuperi la seva forma. El que fa la bossa de buit és envoltar el fetge i ja allà el cirurgià li dóna la seva forma i al fer el buit es queda així, explica Segura, que l’exemplifica: “És com el que anuncien a la telebotiga per guardar els edredons, que li treuen l’aire amb una aspiradora per a què es quedi comprimit, doncs es queda igual que això”.

 El plàstic, explica el cirurgià, es pot extreure en menor temps que amb el sistema tradicional, que usa compreses per aturar l’hemorràgia i donar forma a l’òrgan. “En el packing tradicional un posa les compreses, tanca al pacient i espera tres dies. Aquí amb dos dies podria ser suficient i llavors s’hauria de fer una revisió quirúrgica per veure que estigui tot coagulat i es pugui retirar”.

Proves amb animals

Pensem que podíem intentar desenvolupar quelcom que millorés la forma de gestionar als pacients, perquè el tradicional té un índex de fracàs, requereix una experiència important perquè si comprimeixes més del compte pots produir la mort del pacient al comprimir també altres òrgans. Si ho fas de menys, el fetge continuarà sagnant i, a més, en aquest tipus de cirurgies, és freqüent que es perdin compreses amb totes les complicacions que es deriven”, explica el metge a aquest mitjà. El mètode l’ha patentat juntament a dos cirurgians del Servei Andalús de Salut (Jesús Cañete i Julio Reguera), i el seu company a Son Espases, Xavier González.

El van patentar a Espanya fa dos anys i ara s’ha estès a nivell internacional: “Estem ja a punt de signar un acord amb una empresa privada que el desenvoluparà”. Pel moment, explica l’expert, s’ha estat provant en models porcins. “Ara estem en fase de començar a plantejar estudis més grans i donar el salt a humans. Abans de passar a això s’ha de passar una sèrie de controls i estudis. Encara ens queda un camí per endavant”, relata Segura, que calcula que en dos anys es podrien estar fent els primers estudis amb humans.

 

Font: redaccionmedica.com

Notícia traduïda per l’AMTHC