Experts en trasplantaments han destacat a l’Hospital Universitari San Cecilio de Granada la importància que la donació de teixits té en la millora de la qualitat de vida de nombrosos pacients.

En el marc de la ‘Jornada d’Actualització en Donació de Teixits’ des de la Coordinació de Trasplantaments d’Andalusia s’ha incidit en la necessitat que el nombre de donants de teixits continua creixent.

Per això, és fonamental reforçar les accions de sensibilització sobre la donació de teixits el grau de coneixement del qual i acceptació és inferior a la donació d’òrgans (en què Espanya compta amb la major taxa mundial per habitant), segons senyala la Junta d’Andalusia en una nota.

Tanmateix, malgrat a aquesta menor visibilitat, els trasplantaments de teixits ocupen un lloc fonamental en l’atenció de pacients que veuen notablement millorada la seva vida, gràcies a aquestes intervencions.

De fet, aquest tipus de trasplantaments són els que es realitzen amb major freqüència, destacant alguns com el d’os i tendó que s’utilitza en intervencions quirúrgiques de columna, cirurgia de tumors d’os, pròtesi de maluc i genoll i en la reparació de lligaments de les articulacions, permetent la recuperació de persones que han patit traumatisme o lesions degeneratives, que d’una altra forma tindrien moltes dificultats per caminar.

Un altre exemple és el trasplantament cornial que permet recuperar la visió a pacients que l’havien perdut, així com aconseguir una recuperació més ràpida després de la intervenció.

Altres teixits com els vasos sanguinis i les vàlvules cardíaques s’empren en cirurgies molt complexes que d’una altra manera comprometrien la vida dels pacients.

Des de la coordinació de trasplantaments de l’Hospital Universitari San Cecilio, Raimundo García del Moral, senyala que “l’any 2018 vam registrar 16 donacions de les quals 13 van ser donants d’òrgans i teixits i només 3 van ser donants exclusius de teixits, malgrat que la possibilitat de ser donant de teixits és més freqüent que de ser donant d’òrgans”. Això fa que “haguem de continuar treballant per fer arribar als ciutadans la importància de donar els seus teixits”.

La jornada ha estat centrada en la promoció de la donació de teixits i en la conscienciació dels professionals sanitaris, ja que són la principal via de contacte amb els donants i les seves famílies.

Igualment, s’ha abordat la millora del procés de donació, comptant amb tots els professionals implicats en les diverses fases: identificació del donant, extracció dels teixits i la seva posterior implantació.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC