La història de la donació i els trasplantaments a Espanya és un exemple d’excel·lència. Durant el 2018, l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) va tornar a batre les seves pròpies fites i va consolidar, per enèsim any consecutiu, el seu lideratge a nivell mundial.

En l’últim exercici es van aconseguir els 5.318 trasplantaments d’òrgans sòlids realitzats, dels quals 1.230 van ser hepàtics, 369 pulmonars (rècord històric), 321 cardías i 82 pancreàtics. “L’augment ha estat generalitzat en tots els tipus de trasplantaments amb l’excepció de l’hepàtic, on la innovació farmacèutica que ha arribat amb els últims antivirals els ha reduït”, va reconèixer la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo.

L’excel·lència de les dades que van presentar a l’uníson el Ministeri de Sanitat i l’Organització Nacional de Trasplantaments es comprova quan es dirigeix la mirada fora de les nostres fronteres. La taxa de donants per milió d’habitants a Espanya és de 48 pels 22,3 de mitjana a la Unió Europea. A França arriba als 29,7, al Regne Unit, 22,5 i a Alemanya el 9,7. Fora del continent tampoc existeix la potència mundial que pugui fer ombra a les dades nacionals. Els Estats Units tenen una taxa del 31,7 i Austràlia del 20,8.

Les dades que presenta Espanya, a més, s’han apropat a les previsions que tenia l’Organització Nacional de Trasplantaments pel 2022. L’any passat, aquest organisme, juntament amb delegacions autonòmiques, van presentar el Pla 50×22 en al·lusió al nombre de donants per milió d’habitants. Amb les dades aconseguides el 2018 (els 48 abans mencionats), la directora de l’ONT, Beatriz Domínguez-Gil assegura que aquest repte s’aconseguirà probablement el 2020.

Una de les raons que explica que Espanya segueixi batent xifres ja de per si excel·lents és l’avenç de les donacions d’òrgans en asistòlia. Aquesta pràctica es consolida com la via més clara d’expansió del nombre de trasplantaments, amb un total de 629 donants, el que representa un increment del 10% amb respecte a l’any anterior. Avui, un de cada tres donants ho és en asistòlia i més d’un centenar d’hospitals a tot el país, de 16 comunitats autònomes, estan ja acreditat per aquest tipus de donació.

Les dades per comunitats també revelen un creixement substancial. No en va, moltes ja han batut els objectius del Pla 50×22. Deu territoris superen els 50 donants per milió. D’elles, set sobrepassen la taxa dels 60 donants i dos registren dades per sobre dels 80 donants. Cantàbria torna a liderar el rànquing, amb una taxa de 86, 2 donants. La segueixen, per aquest ordre, La Rioja (80,6), Astúries (66,7), Extremadura (64,5) País Basc (64,4) i Navarra (64,1).

Quant a l’increment en el nombre de donants en termes absoluts, destaca en primer terme Castella i Lleó, seguida d’Andalusia i Extremadura. En percentatge, les comunitats que registren un major creixement en el nombre de donants són, per aquest ordre, Castilla i Lleó (43%), Extremadura (38%), Astúries (33%), Baleares (20%) i Cantàbria (16%).

Altres fites aconseguides

L’Organització Nacional de Trasplantaments ha posat en marxa un pla per millorar el trasplantament infantil. Dins d’aquest pla, el primer trasplantament cardíac infantil ABO incompatible s’ha realitzat a l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid. Al finalitzar el 2018, ja s’han efectuat 4 trasplantaments d’aquest tipus (2 a l’Hospital Gregorio Marañón i 2 a l’Hospital La Paz).

D’altra banda, Espanya va realitzar juntament amb Itàlia el primer trasplantament renal internacional creuat del Sud d’Europa, en una complicada operació logística en la qual participen la Fundació Puigvert de Barcelona i l’Ospedale de Pisa. Així mateix, Espanya ha liderat davant l’Assemblea General de Nacions Unides una nova Resolució contra el tràfic d’òrgans, en la qual s’insta als Estats membres a formar als professionals sanitaris i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

 

Font: gacetamedica.com

Notícia traduïda per l’AMTHC