Es preveu que en el futur es facin trasplantaments d’òrgans generats des de cèl·lules del pacient.

La taxa de donants no para de créixer i aquesta és una de les millors notícies. Cada vegada són més les persones que decideixen posar a disposició dels altres els seus òrgans un cop que han mort. En els últims anys la xifra ha augmentat i és degut, en bona part, a la informació que es rep en torn als trasplantaments i al bon fer de la gent.

Sevilla és una ciutat pioners quan parlem de trasplantaments. El 1978, es va realitzar a l’Hospital Universitari Virgen del Rocío el primer trasplantament renal de tot Andalusia. Aquest moment va situar a la capital andalusa en el mapa.

 Des de llavors són molts els professionals del sector que han treballat per seguir sent una ciutat referent quant a trasplantaments. Entre el 1990 i el 1991 l’Hospital Universitari Virgen del Rocío va crear els programes de trasplantaments hepàtics i els cardíacs, i des de llavors aquestes operacions no han deixar de créixer.

Trasplantaments actuals i de futur

Els trasplantaments que més es van realitzar a Sevilla, segons les dades del 2018, van ser els renals, amb un total de 198 i els hi segueixen els trasplantaments de medul·la òssia. Amb una xifra de 133. També es sumen a aquesta llista els trasplantaments hepàtics, de còrnia i cardíacs. En els dos últims anys la ciutat ha estat referència nacional quant a nombre de trasplantaments realitzats.

Al respecto de com seran els trasplantaments que més s’intervinguin en el futur estaran relacionats amb l’envelliment de la població i la presència de malalties associades a ella. Malalties com poden ser la hipertensió arterial o la diabetis mellitus probablement facin que tant el trasplantament renal com el cardíac (òrgans diana d’aquest tipus de malalties) segueixin sent els que més es realitzen.

Aquesta tendència també es veurà en el trasplantament hepàtic, on el fetge gras no alcohòlic va augmentant com a indicació enfront a d’altres indicacions com les infeccions virals, que a dia d’avui ja tenen curació.

Avenços tecnològics

La tecnologia i la manera de realitzar aquest tipus d’operacions també avançarà de cara al futur, i les pràctiques habituals seran la cirurgia laparoscòpica i els accessos mínimament invasius, a més dels avenços tecnològics que s’han anat implementant ja i que seguiran evolucionant.

Aquestes tecnologies també s’han incorporat al procés de donació, de manera que l’ús de dispositius com l’ECMO (membrana d’oxigenació extracorpòria) permeten el manteniment dels òrgans de donants a cor aturat. La tecnologia no només es basa en aparells o dispositius, sinó que també contempla l’enginyeria cel·lular i l’ús de teràpies cel·lulars avançades, per això hi ha obertes línies d’investigació per a què els professionals puguin tenir un camp d’actuació més ampli en el futur.

Respecte a la qualitat de vida dels pacients, d’aquí a uns anys, segur que es redueixen els riscos i els avenços en els tractaments immunosupressors, de manera que tindran un impacte positiu en la qualitat de vida dels pacients trasplantats. Malgrat que a dia d’avui, el trasplantament aconsegueix unes taxes de supervivència que no s’aconsegueixen amb altres tractaments o dispositius en pacients amb malaltia orgànica terminal.

Quant als òrgans que es poden trasplantar, en l’actualitat, es poden fer de gairebé tots els òrgans (ronyó, fetge, cor, pulmó, pàncrees, intestí) i teixits compostos (cara, membres complets) i les teràpies cel·lulars són una realitat.

També es fa ús de teixits curatius, l’ús de cèl·lules genèticament modificades com són els limfòcits CAR-T i qui sap si l’ús d’òrgans generats des de cèl·lules del pacient pugui ser una realitat en 20 o 30 anys.

Sevilla és una de les ciutats pioneres en aquest camp, tant en les operacions de trasplantaments com en els avenços científics, a més de tenir una gran implicació en el món de la donació. S’espera que en 20 anys segueixi al capdavant d’Andalusia i Espanya, perquè significarà que els centres mèdics i els professionals estaran entre els millors.

 

Font: diariodesevilla.es

Notícia traduïda per l’AMTHC