El Servei Canari de Salut (SCS) deriva fins a 15 pacients cada any a hospitals de la península per a rebre l’òrgan. Va preveure que la unitat estigui en marxa el juliol. L’arxipèlag bat el 2018 el seu rècord de donants, amb 110.

A partir del segon trimestre d’aquest any a Canàries comptarà amb el seu propi programa de trasplantament de cor que evitarà que els pacients es desplacin a la península per rebre l’òrgan d’una altra persona i que està previst que s’incorpori a l’Hospital Universitari Doctor Negrín de Gran Canària. Conrado Domínguez, director del Servei Canari de Salut (SCS), va indicar que s’amplia l’oferta de serveis de la sanitat canària amb aquesta nova unitat perquè l’administració sanitària considera que es disposa d’un “hospital amb equips professionals i materials preparats per fer front a aquest tipus d’operacions quirúrgiques”.

Aquest anunci el va realitzar en el transcurs de la roda de premsa de presentació del balanç d’activitat de donacions i trasplantaments registrats durant el 2018, que destaca per assolir els millors resultats anuals d’activitat de donació des de que existeixen aquests programes, gràcies a 105 donants morts i cinc vius, un 13% més en relació amb el 2017, amb un resultat de 203 trasplantaments realitzats.

Preparatius

Domínguez va matisar que, pel moment, s’estan completant els “preparatius necessaris” per posar en marxa aquest programa a partir del juliol, una activitat que representarà “un gran avenç” per a malalts i familiars que es veuen obligats a “mudar-se a viure a la península fins que es doni la circumstància que hi ha un òrgan compatible disponible per a ell” amb tot l’esforç econòmic i familiar que això comporta i del “som plenament conscients”. 

El coordinador regional de Trasplantaments del SCS, Vicente Peña, d’altra banda, va indicar que comptar amb una unitat especialitzada en trasplantaments cardíacs a Canàries “permetrà al SCS aprofitar millor els òrgans que donen els pacients a les illes”, ja que cada any reben un cor d’una altra persona “entre 10 i 15 pacients canaris però en hospitals de la península”.

El director del SCS va afegir que dins de la previsió de l’administració canària és realitzar en un futur el trasplantament de pulmó i el cardíac pediàtric.

Trasplantaments

Els hospitals públics de Canàries van realitzar 203 trasplantaments d’òrgans el passat any gràcies a la solidaritat de 110 donants, un 13% més que el 2017, xifra amb la qual Canàries va registrar un nou rècord de donacions superant per primer cop la barrera del centenar de donacions.

En este sentit, José Manuel Baltar, conseller de Sanitat del Govern de Canàries, qui també va participar a la roda de premsa de presentació del balanç del 2018, va destacar que a Canàries es va obtenir una taxa de 49,5 donants per milió d’habitants, el que ha permès salvar la vida de 203 persones, 253 si incloem els trasplantaments realitzats en altres centres fora de Canàries, dels quals 155 van ser de ronyó, 42 de fetge i 6 de pàncrees.

 

Font: canarias7.es

Notícia traduïda per l’AMTHC