SEDISA reconeix la gran tasca dels professionals sanitaris i no sanitaris que col·laboren amb l’èxit del sistema de trasplantaments i reivindica el reconeixement, gairebé mai difós, del paper dels directius en aquest àmbit.

Per a què un trasplantament sigui un èxit influeixen múltiples factors i també molts actors, des dels professionals especialitzats en aquesta àrea, als propis pacients i donants, passant també per la gestió que el procés sigui un èxit. En aquest sentit, amb motiu del Dia Nacional del Trasplantament, la Societat Espanyola de Directius de Salut (SEDISA) ha volgut posar en valor el paper dels directius en aquest àmbit.

Segons Joaquín Estévez Lucas, president de SEDISA, “de gerents d’hospital, directors mèdics, subdirectors mèdics, directors d’infermeria, subdirectors d’infermeria i directors de gestió econòmica, entre d’altres, depenen de qüestions assistencials i no assistencials tan rellevants en el sistema de trasplantaments com la coordinació entre serveis i professionals sanitaris, la disposició d’habitacions d’aïllats en els hospitals i fins i tot la reducció de la llista d’espera en òrgans”.

D’aquesta forma, si bé normalment no es reconeix la tasca del directiu en àmbits d’èxit en gestió sanitària, la realitat és que exerceixen un paper fonamental i fan front als grans reptes que l’actualitat planteja: la cronicitat, la continuïtat assistencial, la coordinació entre nivells assistencials, la integració sociosanitària, les TIC i la major participació dels pacients.

Xifres rècord

Així mateix, des de SEDISA volien recordar durant el 2018, el total de trasplantaments i donacions va augmentar, assolint xifres de 2.243 donants i 5.314 òrgans trasplantats. Espanya porta sent líder mundial en donació i trasplantaments durant 27 anys consecutius i ja supera els 114 trasplantaments per milió de població, una xifra d’especial rellevància que demostra l’elevat índex de trasplantaments que existeixen en el nostre país.

Davant d’aquestes xifres, el president de SEDISA afegia que el paper dels directius “en la coordinació i impuls”, des de la seva perspectiva, “té molt a veure amb l’èxit i les xifres obtingudes el 2018”.

De fet, subscrivint l’explicat per l’ONT en relació a què els bons resultats s’expliquen en les mesures adoptades pel sistema espanyol de trasplantaments per optimitzar la donació d’òrgans, Joaquín Estévez concloïa que “gran part d’elles depenen en bona mesura de la tasca dels directius, com la major col·laboració entre les UCIS i la resta de serveis hospitalaris, especialment les urgències, i en general totes les unitats de crítics”.

 

Font: elmedicointeractivo.com

Notícia traduïda per l’AMTHC