Les dades dels trasplantaments i recaptació d’òrgans d’aquesta comunitat el 2018 difícilment seran superats. Al llarg del passat any, els hospitals de Balears van generar un total de 216 òrgans per a trasplantaments, gràcies a l’altruisme de 66 donants i les seves famílies.

De la mateixa manera, a Son Espases es van realitzar un total de 80 trasplantaments renals (l’únic òrgan que es transfereix a les illes a l’espera que s’implanti el programa de trasplantament hepàtic), xifra que va superar en deu (un 14,3% més) el rècord de 70 transferències renals completades l’any anterior. Per illes, es van realitzar 74 trasplantaments renals de pacients de Mallorca, 2 d’Eivissa i Formentera i 4 de Menorca.

Tal i com ha ressaltat la consellera de Salut, Patricia Gómez, que ha presentat aquestes dades acompanyada del director de l’IB-Salut, Juli Fuster, del coordinador autonòmic de trasplantaments, Miguel Agudo, i de la presidenta de l’Associació de Malalts Renals de les Illes (ALCER), Manuela de la Vega, la solidaritat i l’altruisme dels balears han permès que les illes assoleixin una taxa de 58,9 donants per milió d’habitants, 9 punts per sobre de l’assolida el 2017 (49,5) i deu per sobre de la mitjana estatal, situada en 48 donants per milió de persones.

La taxa de donants de l’any passat van situar a Balears com la novena comunitat més solidària del país tot i que Miguel Agudo ha minimitzat aquest fet recordant que es tracta d’un acte solidari, no d’una competició, i que comunitats de menor població com La Rioja o Cantàbria han aconseguit amb menys donants taxes de 80 per milió.

Gómez també ha destacat que 23 dels 66 donants de l’any passat, el 34,8%, ho van fer en asistòlia, tècnica implantada en els hospitals públics de les illes des de mitjans del 2016 que permet la donació d’òrgans en aturada cardiorespiratòria i que, ha apuntat Juli Fuster, és l’autèntic motor de l’augment de donacions a les illes i a tot el país.

Una donació cada 5,5 dies

D’altra banda, el coordinador autonòmic de trasplantaments ha destacat que durant l’any passat es va produir una donació cada 5,5 dies i un trasplantament (renal, Son Espases) cada 4,5 dies.

Agudo ha desglossat les donacions per illes: 58 donants d’òrgans a Mallorca (amb una taxa de 66 donants per milió d’habitants), 3 a Menorca (amb 32 donants per milió) i 5 a Eivissa i Formentera (35 per milió). Respecte als 216 òrgans generats el 2018, 128 van ser ronyons, 46 fetges, 19 pulmons, 15 cors i 8 pàncrees. Els donants de Mallorca van generar 191 òrgans (114 ronyons, 41 fetges, 13 cors, 15 pulmons i 8 pàncrees).

En relació a la donació de teixits, l’any passat es van registrar 88 donants de còrnies (85 a Mallorca, 2 a Menorca i 1 a les Pitiüses) i 20 donants de teixit osteotendinós (17 a Mallorca i 3 a Menorca). I tot i que aquestes xifres són lleugerament pitjors que les del 2017 quan va haver-hi 89 donants de còrnies i 33 donants de teixit osteotendinós, Agudo ha ressaltat que Balears va ser la segona amb més donacions de còrnies.

Per últim, la presidenta d’ALCER, Manuela de la Vega, ha alabat la solidaritat dels balears i els ha animat a seguir per aquest camí subratllant-los com canvia la vida d’un pacient que ha de passar per diàlisi fins a tres cops per setmana al rebre un ronyó aliè.

 

Font: diariodemallorca.es

Notícia traduïda per l’AMTHC