L’hospital és la punta de llança d’un projecte europeu per millorar la detecció d’aquesta malaltia.

L’Hospital Universitari Virgen del Rocío ha incorporat l’elastografia per ressonància magnètica, una tecnologia que evita realitzar una biòpsia en el diagnòstic de la malaltia hepàtica per fetge gras no alcohòlic.

Aquesta setmana, els professionals de la Unitat d’Aparell Digestiu han pogut realitzar els primers estudis a dos pacients amb aquesta tècnica mínimament invasiva.

Projecte Litmus

La incorporació d’aquesta tecnologia es fa dins del projecte europeu Litmus, dotat amb finançament de la Comissió Europea, per aconseguir un test que millori el diagnòstic d’aquesta malaltia identificant els pacients amb major risc de desenvolupar inflamació severa i cirrosi hepàtica. La inversió global ronda el milió d’euros.

En aquest projecte col·laboren 47 socis internacionals, entre ells universitaris i companyies farmacèutiques. El Virgen del Rocío lidera els treballs a Espanya, on participaran 36 hospitals.


Jornada sobre fetge gras no alcohòlic

Precisament, nombrosos especialistes espanyols es van reunir divendres en el centre d’una jornada sobre malaltia per fetge gras no alcohòlic, en la qual es va discutir sobre aquesta tecnologia, organitzada per la Càtedra d’Hepatologia de la Universitat de Sevilla, la Societat Andalusa de Patologia Digestiva i Gilead Sciences.

L’event va ser inaugurat pel director gerent del Virgen del Rocío, Manuel Molina; el vicerector de Transferència de Tecnologia i Coneixement de la Universitat de Sevilla, Julián Sánchez Conejo Mir, i el director de la Càtedra d’Hepatologia, Manuel Romero Gómez.

La malaltia per fetge gras no alcohòlic està causada per una acumulació de greix en les cèl·lules del fetge. Està fortament relacionada amb l’obesitat i la diabetis tipus 2, i afecta a entre el 20% i el 30% de la població mundial.

 

Font: redaccionmedica.com

Notícia traduïda per l’AMTHC