El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Banc de Sang i Teixits (BST) han iniciat un assaig clínic per avaluar “la seguretat i l’eficàcia d’administració” de la nova teràpia cel·lular ViroTCell, dirigida a tractar infeccions per citomegalovirus (CMV), que es desenvolupen en el marc de trasplantaments de cèl·lules mare.

Es tracta del primer assaig amb teràpia cel·lular antiviral produït de manera íntegra a Espanya, amb la col·laboració de l’Hospital La Fe de València, i està liderat per l’investigador clínic del Grup d’Hematologia Experimental de VHIO, Pere Barba, i pel director del Servei de Teràpia Cel·lular del BST, Sergi Querol.

Se trata del primer ensayo con terapia celular antiviral producido de manera íntegra en España, con la colaboración del Hospital La Fe de Valencia, y está liderado por el investigador clínico del Grupo de Hematología Experimental del VHIO, Pere Barba, y por el director del Servicio de Terapia Celular del BST, Sergi Querol.

El 80% de la població és portadora del CMV

Pertanyent a la família del virus de la varicel·la i la mononucleosi infecciosa, el 80% de la població és portadora del CMV, i un sistema immunològic dèbil (és el cas dels pacients amb trasplantament de cèl·lules mare per un tumor hematològic) pot portar a “reactivar” el virus amb conseqüències fatals, segons Barba.

A més de valorar la seguretat del tractament, l’assaig també estudiarà la seva efectivitat i capacitat de provocar la reconstrucció immunològica enfront al virus.

També representa una oportunitat per estudiar la persistència de les cèl·lules T específiques i el temps d’identificació dels donants, i amb tal d’agilitzar els tractaments amb teràpies cel·lulars, el BST ha creat el registre Redocel, pioner a Espanya.

Aquest servei permetrà que els voluntaris de sang poden donar aquest tipus de cèl·lules “tan específiques”, contribuint a fer més viable aquest tipus de teràpies per quan concloguin els assajos.

El tractament es durà a terme en les instal·lacions de la nova Unitat de Teràpies Cel·lulars Avançades del Vall d’Hebron, l’única de l’Estat que es dedica de manera exclusiva a l’estudi de noves teràpies cel·lulars contra el càncer.

 

Font: catalunyapress.es

Notícia traduïda per l’AMTHC