Completa 25 anys d’activitat i porta 4 mesos superant els seus registres, amb 48 empelts.

El Complex Hospitalari Universitari de Santiago (CHUS) manté l’única Unidade de Trasplantament Abdominal (UTAB) que funciona a Espanya. Va començar el maig del 1994 i completa ara 25 anys. Té dues particularitats que la fan singular: concentra els empelts de fetge, ronyó i pàncrees; i és interdisciplinari, doncs uneix esforços d’especialistes en cirurgia, hepatologia, urologia, nefrologia, Intensivistes, anestesistes i equip de coordinació de trasplantaments, a més de comptar amb una plantilla d’infermera comuna. Els últims dies, des de diversos hospitals d’Espanya han felicitat a aquesta unitat assistencial del CHUS per mantenir aquest model i pels seus bons resultats.

Aquest reconeixement arriba en un any especialment bo: fins el final d’abril el CHUS ha empeltat 22 fetges i 26 ronyons (dos d’aquests de donant viu; i hi ha dos més en estudi). Sumen 48 òrgans, amb una mitjana de 12 al mes. Si es manté aquest ritme es superarà el rècord vigent, del 2002, amb 100 empelts: 61 hepàtics (el màxim fins ara), 38 renals (el rècord en aquest òrgan es va assolir al 2015, amb 44 intervencions).

El cirurgià Evaristo Varo és el cap d’aquesta unitat des del principi. Va anar a Santiago a la Pasqua del 1994, procedent de l’hospital públic de Còrdova, on es realitzava trasplantament hepàtic des de feia 5 anys. “El model que vam organitzar a Santiago és semblant al que funciona als Estats Units. A Espanya hi ha unitats aïllades de trasplantament hepàtics d’una banda, renal d’una altra, o de cor i altres òrgans; però no van prosperar unitats multiòrgans i interdisciplinaris com aquesta de Santiago. Va haver-hi intents en alguns hospitals de Barcelona, Santander o Múrcia, però no van fructificar”, manifesta.

Varo valora que “és enriquidor gestionar diversos òrgans i permet adquirir més experiència, doncs es realitza més volum”. El juliol de l’any passat la UTAB va arribar al trasplantament de fetge número 1.000. Amb els efectuats des de llavors, suma ja 1.047. El segon òrgan més trasplantat a Santiago és el ronyó i van 966. I uns pocs de pàncrees. Així, al 2019 s’han superat ja els 2.000 òrgans trasplantats a Santiago.

A la UTAB se li ha reconegut a més una fita: el d’haver efectuat el trasplantament de fetge número 10.000 d’Espanya, que va comunicar públicament l’abril del 2003.

La UTAB va començar amb 10 llits a l’antic Hospital Xeral de Galícia, a la rua Galeras. Quan es va traslladar pel Clínic va créixer fins a 23 llits: una en una habitació d’aïllament, i 22 més en 11 habitacions dobles. Evaristo Varo afirma que s’han quedat insuficients: “volem obrir el més aviat possible 2 llits més on teníem la sala de reunions. No s’ha pogut fer l’obra fins ara per l’activitat frenètica d’aquests mesos, doncs aquestes obres exigeixen haver de tancar 3 llits i no hem pogut prescindir de cap. Però confio que no passi d’aquest any aquesta ampliació”, sosté.

Reclama més especialistes per funcionar bé i tenir futur

Les jubilacions, les baixes per malaltia i altres causes han reduït el nombre d’especialistes de la UTAB. Evaristo Varo considera que “és una necessitat urgent formar més especialistes per poder assumir bé la càrrega de treball que tenim i per garantir que la unitat tingui futur. Estem en converses amb el Sergas per a què incrementi el nombre de professionals”.

A més de trasplantaments, la UTAB assumeix intervencions molt complexes, com peritonectomies, tractar tumors, o cirurgia hepàtica-biliar-pancreàtica complexa.

 

Font: lavozdegalicia.es

Notícia traduïda per l’AMTHC